DIY guide: smukke plantekasser i træ – til haven, terassen eller altanen

af Marieduhn

DIY guide: smukke plantekasser i træ DIY guide: smukke plantekasser i træ

På denne årstid er det fantastisk at kunne høste sine egne krydderurter direkte fra haven, terassen eller altanen. Og hvad er bedre end at kunne gøre det fra sine egne hjemmelavede plantekasser? Jeg har tegnet og bygget mine egne, og du kan følge mine anvisninger, hvis du har lyst til at kaste dig ud i projektet, eller måske blive inspireret til at lave noget lignende.

Jeg er vild med alle former for kreativt arbejde, og at arbejde i træ kan være en skøn afveksling ift. nogle af de andre ting, jeg laver. Det er virkelig tilfredsstillende at skabe til tider store møbler ud af pinde og stumper, og jeg har allerede lavet en del forskelligt til haven.

Jeg havde et par pinde stående fra min tid på seminariet (rester fra mit eksamensprojekt, hvor jeg byggede et kaninbur – se her), som jeg tænkte, var oplagt til plantekasserne. Det er robuste træsorter, teak og palisander, der kan tåle at stå ude i flere år. De flyttede ind i vores have som noget af det første, da vi flyttede ind i lejligheden i starten af måneden. Nu står de og ser fine ud, og jeg har plantet rosmarin, chili og ærtespirer deri 🙂

Det er egentlig ikke helt rigtigt at sige, at jeg har lavet dem selv, for laver de fleste af mine større byggeprojekter sammen med min far. Det er hyggeligt at lave sammen, og der er meget, jeg hele tiden lærer af ham. Han har virkelig hænderne skruet ordentligt på, og har altid gået og arbejdet og bygget selv. Desuden har han et fantastisk værksted, hvor vi aldrig mangler grejer. Husk at ordentligt værktøj, er halvdelen af arbejdet (og en god makker er nærmest uundværligt) <3

Se også: Hjemmelavede planteskilte i træ – DIY

Tegn en skitse, vælg træsort og inderkasse

Det første, man gør, når man kaster sig ud i sådan et projekt, er at tegne skitser og sætte mål på. Jeg har faktisk ikke selv designet mine kasser, men tyvstjålet designet fra min bror (som til gengæld nuppede en god bid af mit træ!). Men han har helt klart været inspireret af Skagerak, som også laver de smukkeste nordiske design. Søg inspiration, hvor du kan – Pinterest er enormt god til dette.

Mine plantekasser er som sagt bygget i teak og palisander, som er enormt slidstærkt, men også hårdere at arbejde med. Man kan også vælge at købe lyse træsorter, vær blot opmærksom på, at nogle af disse skal have en form for overfladebehandling for at kunne holde sig pæne ude i det danske vind og vejr.

Vi har taget udgangspunkt i en plastikkasse fra Ikea med målene 56x39x28 cm, og den kommer til at fungere som inderkasse. Ud fra den har vi sat mål som vist på skitsen. Jeg skar mine pinde op på en stor høvl, men hvis du ikke lige har sådan en stående, kan du købe træ i mål, der passer sådan ca. i et byggemarked. Jeg lavede to plantekasser på én gang, da det ikke kræver meget ekstra arbejde, når man alligevel er i gang 😉

Dette skal du bruge til at bygge en plantekasse ligesom min:

  • 20 spiller/lodrette pinde 24x3x2 cm
  • 4 tværgående (til de lange sider) 56,5x3x2 cm
  • 4 tværgående (til de korte sider) 39,5x3x2 cm
  • 4 hjørnestolper 3×4 cm
  • En plade af finer til bund
  • Skruer i forskellige størrelser, trælim og vinkler

 

IMG_1662
IMG_1667
IMG_1663
IMG_1672

Samling af siderne

Begyndt altid med at slibe træet, så det er smukt og lækkert at arbejde med. Jeg brugte en slibemaskine først og dernæst sandpapir i finere grovhed.

I hårde træsorter i det vigtigt at forbore, som vist på første billede herover. Mål ud i og sæt en streg, hvor hullet skal sidde. Bor ligeledes for i enderne af spillerne, som vist på sidste billede, med kryds i midten.

For et mere lækkert udtryk, har jeg forsænket hullerne, så skuehovederne bliver plane med træets overflade.

IMG_1676
IMG_8125
IMG_1683
IMG_1690

Lim på begge sider af træet før samling omkring de borede huller. Lav først alle siderne færdige og saml dem med vinkler. Påsæt også vinkler til at bære bundpladen.

Stolperne fastgøres ved hjørnerne. Jeg skruede dem fast. Bedøm selv hvilken højden, du kan lide.

I selve inderkassen fra IKEA, borede vi huller til dræn. Jeg fyldte den først med leganødder i bunden, ca. 1/4, og borede hullerne i kanten af denne linje. På den måde har planterne et vandreservoir til deres rødder, mens de aldrig bliver oversvømmet 🙂

Jeg håber, du føler dig inspireret til at give dig i kast med et projekt som dette. Det er fantastisk, hvilken glæde det giver, hver gang jeg kommer ud i haven og ser vores værk. Der er bare noget helt specielt over at lave tingene selv, og så er arbejdet i sig selv jo også hyggeligt. Der er selvfølgelig mange måder, man kan lave sådan en plantekasse på, og det sjove er jo også at lave sine egne. Så kast dig ud i projektet og smid gerne en kommentar herunder, hvis du har spørgsmål til mit <3

Se også: DIY ringspil af naturmaterialer

DIY guide: smukke plantekasser i træ

Se også

Skriv en kommentar