Upcycling af vaser – nordisk, simpelt og unikt

af Marieduhn

Upcycling af vaser – dekoreret med neglelak.

Når der skal blomster på bordet herhjemme, finder jeg gerne disse vaser frem. Det er nogle, jeg lavede i foråret, da jeg skulle skrive en artikel for Hendes Verden. Det er dejligt, når det, man selv laver, går hen og bliver til ens favoritter, og som man kan blive ved med at være glad over at finde frem. Skulle du selv have lyst til sådan et projekt, er her en guide til at upcycle vaser eller andet hvidt porcelæn ved brug af neglelak – god fornøjelse 🙂

Mit første projekt med at bruge neglelak til dekoration af porcelæn, var nogle små kopper, som fik forskellige farver og sjove udtryk. Jeg havde dem stående på mit kontor til forskellige småting – se dem her – og det gav mig blod på tanden til at kaste mig ud i et lidt større projekt. Mine vaser her har jeg holdt i mere afdæmpede farver, så de passer godt ind i vores øvrige indretning.

Neglelak er en både billig og slidstærk måde at upcyckle på. Alt er købt på et kræmmermarked og har ikke kostet mere end omkring 60kr. Et godt tip er også at lede efter neglelakken her, da man ofte kan finde den til nogle få kroner, og det gør ikke noget, at den har været åbnet og brugt før til dette projekt.

Vælg de farver, du synes bedst om og vælg gerne nogle forskellige. Jeg har brugt 3-4 toner af blå og en smule grøn også. Man kan ikke helt på forhånd regne ud, hvordan resultatet bliver, man må bare prøve sig lidt frem og eksperimentere med det. Når du leder efter ting at dekorere, så gå efter flotte former. Start eventuelt med en mindre genstand, før du bevæger dig ud i de store – så kender du teknikken 😉

Se også: DIY hjemmelavet sæbe med rosmarin og lavendel

   

Du skal bruge:

  • En balje eller en skål med plads til dine genstande
  • Neglelakker i de farver, du vil arbejde med (gerne en 3 stykker)
  • Hvidt porcelæn som kopper, skåle, potter, planteskjulere osv.

Sådan gør du:

Fyld en balje eller en skål med vand, der er stor nok til at rumme det, du vil dekorere. Vær opmærksom på, at farveresterne godt kan sætte sig fast herpå, så brug ikke din yndlingsskål.

Hæld neglelakken i vandet og siksak gerne, når du hælder det ud. Det meste vil flyde ud på forskellige måder og lægge sig i overfladen – det er dette mønster, der vil fremkomme på din genstand. Rør eventuelt let rundt med en pind, så farverne blandes yderligere.

Dyp den genstand, du vil have motivet på, ned i baljen, mens du drejer den, for herved at få motivet på så stor en flade som muligt. Neglelakken vil med det samme klæbe sig fast på fladen. Stil til tørre på en avis eller et stykke køkkenrulle.

Stil gerne dine genstande til tørre i et rum med god udluftning, da lugten fra neglelakken kan være ret kraftig. Efter omkring et døgn, vil lugten have fortaget sig, og overfladerne vil være robuste til brug.

IMG_1078
IMG_1105
IMG_1111
IMG_1100
IMG_1106
IMG_1117

Hvis du – ligesom jeg – har en masse neglelakrester liggende hjemme, så er her et godt bud på, hvad du kan bruge dem til. Projektet kræver ikke meget, blot lidt øvelse i, hvordan man dypper og drejer samtidig. Det er muligt at gentage processen, hvis du ønsker mere neglelak på din genstand.

Der er noget virkelig tilfredsstillende ved at have ting i sit hjem, man selv har lavet. Ting der både er unikke og smukke på én gang. Så er det også en rar tanke at kunne genbruge materialer, som allerede har været til gavn før. Det er godt at tænke ressourceforbrug ind alle steder – også når man arbejder kreativt 😉

Se også: DIY planteplaneter – how to guide

I videoen herunder viser jeg, hvordan man gør (jeg brugte det til julegaver for Beboer Bladet) 😉

   

Se også

Skriv en kommentar