Æblehøst, høstfest og familiedag

af Marieduhn

Søndag var en rigtig familiedag, da vi var inviteret til æblehøst hos en kollega til min mand. De har et skønt hus i Høje Tåstrup med haven fuld af lækre gamle æbletræer. Venner, familie og kolleger mødtes til høstfest, hvor vi samtidig nød den dejlige sensommersol – og æbler i rigelige mængder!

Det er en gammel tradition, at man i efteråret mødes om at høste, og på gårdene rundt om i landet måtte alle hjælpe til for at få høsten i hus og sikret vinterforrådet. Det hårde arbejde foregik manuelt, og når høsten endelig var sikret, blev alle belønnet med en stor høstfest på Mikkelsdag (29. september).

Der er ikke mange, der fejrer Mikkelsdag længere, men det er nu dejligt at markere efteråret med sådan nogle høstdage, hvor man kommer sammen med familie og venner. Mange gårde rundt om i landet holder åbent hus, hvor man kan få lidt af fornemmelsen fra dengang. Det er på min to-do liste over ting, jeg gerne vil prøve i efteråret. Ellers er der også de mange æbleplantager, hvor man selv kan gå og plukke fra træerne. Vi plejer altid at besøge en frugtplantage i efteråret. Her køber vi også honning, juice, marmelade og andre specialiteter, de sælger fra deres hyggelige gårdbutikker.

Se også: Søndagsudflugt til Kildebrønde Æbleplantage

   

I haven var der omkring 6-7 æbletræer, som hver især bugnede med æbler i forskellige sorter. Det var den slags æbletræer, man som barn ville ønske at have haft i haven. Den slags, man kan hænge gynger fra, bygge en rutsjebane i eller måske bygge en hemmelig hule.

Alle hjalp til, da der skulle plukkes, skyldes, kværnes og endelig presses æbler, og der var kø om at smage af de første gyldne dråber. Der er nu ikke noget som friskpresset æblejuice – om man er barn eller voksen. Jeg har ikke styr på, hvor mange liter, der i alt blev lavet, men man kan blive overrasket over, hvor mange æbler sådan nogle haveæbletræer egentlig kan rumme.

Vi fik en stor indkøbspose fuld af æbler med hjem, sammen med næsten 8 liter juice! Et godt tip til at gemme juicen er at fryse den ned i mælkekartoner. Da juicen er ubehandlet holder den kun i 3-4 dage i køleskabet, men i mælkekartoner eller plastflasker, kan den fint holde sig på frys. Nu er jeg i gang med at finde på en masse spændende måder at tilberede æbler på…

Efter æblehøsten blev der tændt op i grillen og mændene flokkedes om at grille pølser. En dejlig søndag, høstfest og familiedag i september <3

Se også: Tips og idéer til regnfulde efterårsdage

   

Se også

2 kommentarer

Pia Trans 20/09/2018 - 08:55

Nej, en hyggelig ide, sådan at holde æblehøst sammen! Og tak fordi du mindede mig om Mikkelsdag, den havde jeg helt glemt.

Svar
Marieduhn 21/09/2018 - 08:41

Hej Pia

Velbekomme 🙂
Det var virkelig hyggeligt, og det er rart med den type traditioner i efteråret <3

Mange hilsner
Marie

Svar

Skriv en kommentar