Friskpresset æblejuice – smagen af efterår

af Marieduhn

Friskpresset æblejuice er smagen af efterår, når det er bedst. Hos mig vækker det minder fra min barndom, hvor vi altid tog ud på en bestemt æbleplantage, hvor vi købte æbler i flere forskellige sorter, pærer og deres ja, naturligvis friskpressede æblejuice, mmm.

I søndags var vi så heldige at være inviterede til høstfest hos en kollega til min mand. De har en stor have fyldt med gamle æbletræer, der bugnede af frugt. Rigtig mange af æblerne pressede vi til den lækreste gyldne æblejuice.

Vi forsøgte at mikse forskellige sorter, så juicen kom til at smage forskelligt alt efter, hvilke æbler, vi fik fat på. Vi pressede æblerne på en stor frugtpresser, eftre de var blevet knust til en form for mos på en anden maskine – alt sammen håndholdt naturligvis. Et arbejde børnene til høstfesten var meget fascinerede af.

Juice, som ikke er konserveret, holder sig ikke så længe i køleskabet. Man kan i stedet fryse det ned, hvis man hælder det på mælkekartoner eller plastflasker. Desuden har jeg bemærket, at juicen i plastflasker med skruelåg holder smagen bedre i køleskabet, end dem i glasflasker med patentlåg.

Læs også: Opskrift på jordskokkesuppe med kalkunbacon

  

Det er meget oppe i tiden at lave juicer hjemme, og blande alle mulige forskellige ingredienser. Selv elsker jeg blandede juicer, og er stor fan af rodfrugter som rødbede og ingefær. Somme tider er det dog også dejligt med en ren og simpel juice – især når den er lavet på så lækre og friske råvarer.

Jeg bruger også af juicen, når jeg koger æblegrød. I stedet for at koge æblerne på vand, bruger jeg juicen. Det giver en dejlig fyldig smag. Man kan også koge sin morgengrød på æblejuice, eller tilsætte den til wokretter for at få ekstra sødme.

Da jeg var barn, drømte jeg om selv at have en æbleplantage. Jeg syntes, der var noget fantastisk idyllisk over tanken at have min egen gård med rækker og rækker af æbler. Jeg ville også have pærer, blommer, bistader og sikkert også mange andre ting. Noget af det vigtigste var den store allé af gamle egetræer, som man skulle igennem for at komme op til plantagen. Det er sjovt, hvordan børn kan drømme, men der var virkelig også noget fortryllende over den æbleplantage, vi kom på dengang. Og efteråret med alle de gyldne farver og lunefulde vejr, har altid pirret min fantasi. Gad vide, om jeg en dag får min egen æbleplantage..?

Indtil videre nyder jeg smagen derfra og går en lang tur i skoven i stedet for 🙂

Læs også: Græskarlygte til Halloween diy og indehygge i efterårsdagene

Se også

Skriv en kommentar