Hjemmelavede lysestager med efterårsblade

af Marieduhn

Hjemmelavede lysestager med efterårsblade

Noget af det bedste ved denne årstid er, efter min mening, de mørke morgener, hvor jeg så ofte som muligt står op sammen med min mand, laver kaffe, havregrød og tænder stearinlys. Netop det at tænde stearinlys er en vigtig del af min morgenrutine i den mørke årstid og noget, jeg prioriterer at tage mig tid til. Det gør mig glad og giver en god følelse lige fra start. I efteråret plejer jeg altid at lave lysestager, så jeg har noget nyt og hyggeligt at kigge på, og i år blev det disse hjemmelavede lysestager med efterårsblade.

Min mor stod altid tidligt op, da jeg boede hjemme og hyggede med lys og morgenmad, når jeg skulle tidligt afsted på gymnasiet. Da jeg boede i Skagen og skulle med toget, tog jeg afsted kl. 6.30 hver morgen, og min mor var altid på pletten, selv på de koldeste vinterdage. Det er nok derfor, jeg elsker selv at stå op sådan. Der er bare noget fantastisk rart og hyggeligt over at starte dagen sammen på en rolig måde. Jeg behøver dog heldigvis ikke stå helt så tidligt op længere 😉

Fra vores spisebord har vi udsigt mod øst, så mens vi spiser, kan vi for tiden se solen stå op med alle de smukke farver på himlen. Det er det gode ved at bo i højden, når man nu bor inde i byen, og det var faktisk også en af grundene til, at vi flyttede: at man kan se himlen og følge med i livet udenfor.

Se også: DIY fyrfadslys af palleramme

Hjemmelavede lysestager med efterårsblade   Hjemmelavede lysestager med efterårsblade

De hjemmelavede lysestager her er lavet af gamle pestoglas, som jeg har malet. Du kan bruge alle former for glas, men hvis du genanvender, sparer du miljøet og også din pengepung. Det er den perfekte måde, at få nye detaljer til din indretning uden at forbruge mere. Vælg selv de farver, du ønsker, og varier motivet. Du kan fx også lave græskar, agern eller snefnug til december.

Du skal bruge:

 • rengjorte glas (her har jeg brugt pestoglas)
 • en pensel og en skumpensel
 • maling – almindelig akrylmaling fungerer godt
 • bogbinderplast (kan købes ved boghandleren)
 • printer til skabeloner
 • kuglepen
IMG_6903
IMG_6920
IMG_6936
IMG_6904
IMG_6928
IMG_6949

Sådan gør du:

 1. Vælg dit motiv og print en skabelon af det ud. Jeg søger gerne på google efter skabeloner (stencil), der ligger meget fint til gratis brug. Sørg for at den størrelse, du udskriver skabelonen i, passer til glasset, du vil bruge. Klip skabelonen ud.
 2. Overfør motivet til bogbinderplasten. Bogbinderplast klæber på den ene side, og er perfekt til brug, når man maler. Placer skabelonen på den side af bogbinderplasten, der er af papir, og tegn omridset af den over. Klip derefter skabelonen i bogbinderplasten ud.
 3. Riv bagsiden af bogbinderplasten og placer skabelonen på glasset, hvor du ønsker, det skal sidde. Glat omhyggeligt ud,
 4. Giv først glasset et lag tyndt maling med brede penselstrøg, og lad det tørre.
 5. Tag din skumpensel og dup hele overfladen (efterlad gerne et hul, der hvor din skabelon sidder – så du kan finde den igen). Det giver et nuppet lag, som er meget dekorativt. Ønsker du et glat lag, skal du bare fortsætte med den almindelige pensel. Afhængig af farve skal du give den mellem 2-4 lag.
 6. Når malingen er helt tør, kan du forsigtigt fjerne skabelonen, og der vil fremkomme et fint tryk i glasset, hvor lyset kan skinne ud igennem. Fyld eventuelt sand eller lignende i glasset, for at give det en bund.

Se også: DIY vaser af gamle glaspærer

Se også

Skriv en kommentar