DIY hjemmelavet sæbe med rosmarin og lavendel

af Marieduhn

DIY hjemmelavet sæbe

Hjemmelavet sæbe er en sjov måde at arbejde kreativt på, og samtidig er det simpelt og dejligt velduftende. Hele vores lejlighed duftede af rosmarin og lavendel den dag, jeg lavede disse. Det gode ved at lave din egen sæbe er også, at du helt selv bestemmer duften, og rosmarin og lavendel er blandt mine absolutte favoritter. Så har du en eftermiddag eller en weekenddag, hvor du har tid til kreativitet, er dette et godt bud ♥

Sæbemasse kan købes i de fleste hobbyforretninger. Den fås både i transparente udgaver og i ikke-transparente udgaver. Den, jeg har brugt her, er en ikke-transparent udgave, der er lavet på ægte olivensæbemasse, og som har en turkisgrøn farve. Hvis du har allergier, er det en god idé at tjekke ingredienslisten på sæbemassen, da der kan være lidt forskellige ingredienser i.

Før du begynder, er det en god idé med et godt overblik. Start derfor med at lægge alle de ting, du skal bruge ud på bordet, stil duftolier og frugtfarve op og gør dine forme parate evt. på bordskånere eller med andet underlæg under, så du ikke spilder den varme sæbemasse direkte på bordet. Sådan kommer du godt fra start, og kan bedre lege med at sammensætte alle dine ting undervejs 🙂

Prøv også: Hjemmelavet deodorant

Du skal bruge:

  • Sæbemasse/råsæbe
  • Frugtfarve
  • Forskellige æteriske olier
  • Forme (kan både købes i hobbyforretninger og supermarkeder)
  • materialer til pynt (jeg har her brugt stempelpuder og urter)

Sådan gør du:

Skær sæbemassen i mindre stykker, så smelter den lettere ved opvarmning. Mængden af sæbemasse afhænger af dine formes størrelse. Du kan evt. veje din sæbemasse, så du ved præcis, hvor meget der skal bruges, men jeg gjorde det bare ved øjemål. Du kan altid senere genbruge overskydende rester. Det samme gør sig gældende med farve og duft: prøv dig frem og find en balance, der fungerer for dig.

Lav et vandbad ved at bringe en gryde med vand i kog. Herover kan du anbringe en skål eller lignende af metal, og dermed styre sæbens temperatur bedre. Sæt komfuret til lidt over middelvarme.

Kom dine små stykker sæbemasse i, og lad dem smelte sammen. Det må ikke koge. Undgå at røre for meget, da der kan komme mange bobler i sæben på den måde.

Mens sæbemassen smelter, tilføjes frugtfarve og de æteriske olier. Miks dem, for at gøre duftene helt personlige eller hold dig til de rene dufte, du elsker.

Når massen er smeltet helt, kan der danne sig små luftbobler eller urenheder i overfladen. Brug eventligt en kniv eller ske til at fjerne disse.

Hæld massen i dine forme, og lad dem køle af i køleskabet. Efter et par timer, kan du forsigtigt presse dem ud, og dine smukke sæber er klar til brug.

Prøv også: DIY badebomber

DIY hjemmelavet sæbe   

Dekoration:

Der er mange forskellige og sjove måder at dekorere sæberne på. Jeg har på disse brugt stempeltryk på den ene side og kommet hhv. rosmarin og lavendel i dem.

For al lave stempeltryk gør du sådan: Læg en stempelpude i bunden af støbeformen med den påskrevne side opad. Hæld sæben over. Når den er størknet, kan sæben vendes ud af formen og stempelpuden fjernes. Skær til i kanterne for at fjerne overskydende sæbe.

Rosmarin og lavendel har jeg plukket i haven og puttet i – både for at kende forskel på dem og for at forstærke duftende. Således er rosmarinsæben dekoreret med rosmarin, og lavendelsæben med lavendel. Kom urterne i formen, inden du hælder den flydende masse over dem.

♥♥♥

Sæberne er perfekte til at pynte op på gæstetoilettet eller at give væk som hyggelige værtindegaver 🙂

DIY hjemmelavet sæbe

Se også

6 kommentarer

Britta Dalager 28/03/2021 - 09:58

Ser spændende ud. Vil prøve med børnebørnene.

Svar
Marieduhn 28/03/2021 - 16:42

Hej Britta

Det er simpelthen så hyggeligt at lave sæbe, så det tror jeg, de vil nyde 😀
God fornøjelse med børnebørnene <3

Mange hilsner
Marie

Svar
Lise 26/02/2021 - 09:42

Brugte du tørret eller frisk rosmarin til sæben?

Svar
Marieduhn 26/02/2021 - 20:41

Hej Lise.
Til sæberne her brugte jeg friske krydderurter. Farven kan godt trække lidt ud i sæben, hvis man gemmer dem noget tid. Men hvis man bruger dem med det samme, er de virkelig fine 🙂 Man kan helt sikkert også bruge tørrede krydderurter.
Mange hilsner
Marie

Svar
gitte Kroll 26/06/2019 - 23:35

Hej
Hvor har du fået stempelpuder fra+
vh gitte

Svar
Marieduhn 28/06/2019 - 11:58

Hej Gitte

Jeg må indrømme, at jeg har “arvet” mine stempler fra min mor, som har været håndarbejdslærer i mange år. Så de har en del år på bagen. Men tjek de to links ud herunder for at finde lignende, plus en masse andre spændende artikler til sæbestøbning:

https://www.slojd-detaljer.dk/sortiment/skabe-dekorere/saebe/
https://panduro.com/da-dk/products/skab-dekorer/stobning/sabe-tilbehor/sabestempler-natural-7stk-293059

God fornøjelse med projektet 😀
Knus herfra

Svar

Skriv en kommentar