Minder fra Færøerne

af Marieduhn

Det er nu godt et år siden, jeg besøgte mine forældre på Færøerne – ja, som tiden dog går! Her i regnvejrsdagene, har jeg siddet og kigget mine billeder derfra igennem, og synes stadig, der er nogle virkelig smukke tilbage at vise frem for jer.

Det var en af de der spontane ferie, der pludselig kommer ind fra højre, hvor man ikke har planlagt eller researchet noget. Det var simpelthen min eneste mulighed for at ses med mine forældre den sommer. Det gode ved den type ferie er, at man ikke når at opbygge de helt store forventninger, og dermed kun kan blive positivt overrasket. Og det blev jeg.

Jeg har tidligere skrevet en guide til Færøerne og vist billeder frem af min sejltur til søpapegøjeøen Mykines. Så her kommer lidt godt og blandet af mindeposen.

   

I en af de små isolerede bygder, stod der pludselig en morlille og kaldte os til sig. Vi skulle smage hendes hjemmelavede rabarbergrød med fløde og en form for stor kiks. Der var omkring ti huse (og naturligvis en kirke) i bygden, så hun var glad, når hun fik besøg. Hun havde også en lille butik med husflid fra lokale kvinder, som hun stolt viste os ind i.

Rabarberne er noget af det eneste, der kan gro på disse forblæste klipper og de dyrkede dem i små sandede bede langs stranden.

Jeg fik en lille ven i form af en hund, som løb frit og legede. Jeg syntes, den var så sød – så jeg kastede pind med den på stranden ud mod klippeformationen Kællingen og Risen.

Der er virkelig noget eventyrligt over Færøerne – det barske landskab, de isolerede små bygder og den måde menneskene holder gamle erhverv i hævd og stadig den dag idag må indrette sig efter naturens luner. Jeg kunne ikke lade være med at tænke på folkesagnene, jeg læste, da jeg gik i folkeskole, eller på vikingerne, der første gang kom til øerne og slog sig ned. De rå klippeformationer, det uendelige ocean og skyerne, der leger hen over landskabet, får virkelig fantasien til at løbe.

Fuglelivet føjer også til det eventyrlige, og forelskede mig virkelig i de fantastisk smukke søpapegøjer eller lunder, som de egentlig hedder.

   

Når vi rejser, skal vi altid tjekke de lokale bryghuse ud – det siger jo en del om kulturen 😉 Så vi skulle naturligvis afprøve de forskellige varianter fra Færøernes Föroya Bjór. Dette viste sig dog ikke at være så let, for på Færøerne er åbningstiderne hos “Rúsdrekkasøla” meget begrænsede, og det er det eneste sted, man kan købe alkohol. Det lykkedes os dog, og var især vild med de fine illustrationer, der er på flaskerne.

Aftenerne brugte vi på at spille kort eller Bezzerwizzer i camperen. Det gør vi altid, når vi er på ferie. Det blev meget koldt om aftenen, også fordi vinden stod direkte ind fra det åbne hav. Derfor satte vi godt med varme på i bilen, og så der er ikke noget mere afslappende end at sidde med udsigt til havet og en sæl, der svømmer forbi, øl i kruset og god underholdning – uden tv eller telefon.

Se også

Skriv en kommentar