Hjemmelavet syltetøj med æble og havtorn – opskrift

af Marieduhn

Hjemmelavet syltetøj med æble og havtorn - opskrift

Vi nyder stadig den syltetøj med æble og havtorn, jeg lavede, inden vi tog på bryllupsrejse for nogle uger siden. Vi havde været til æblehøst og havde fået i kilovis af æbler med hjem, og så måtte jeg ellers igang med at sylte og koge, som det nu også passer sig på denne årstid 🙂

Jeg elsker at kunne bruge af naturens skatkammer – både det, vi selv dyrker i haven og det, man kan samle rundt omkring. Og da vi en dag var på vej i skoven og kom forbi en havtorn fuld af smukke gule bær, kunne jeg ikke lade være med at stoppe op og plukke nogle gode grene til min syltetøj.

Syltetøj med æble og havtorn er en lækker kombination. Det søde æble og syren fra havtornen går godt sammen, og så bliver farven enormt flot. Havtorn er dog ikke så let at håndtere, og hvis du skal plukke den, er handsker en god idé.

Prøv også: Gelé med rønnebær – god opskrift på hjemmelavet gelé

TIP!

Jeg laver en stor portion ad gangen, når jeg laver syltetøj, da arbejdet næsten er det samme. Det kan gemmes længe, hvis du forsegler glassene godt og stiller dem et mørkt og køligt sted. Du kan i princippet bruge alt det frugt, du ønsker, eller har på lager. Jeg kan godt lide et forhold mellem syltesukker og frugt, der hedder 1 kg sukker til 1,5 kg frugt. Det er lidt en smagssag, hvor sød man gerne vil have sin syltetøj, så prøv dig frem 🙂

Hvilke glas kan bruges?

Glas med patentlåg er gode, men du kan også fint genbruge glas fra eksempelvis pesto, syltede agurker osv. Så sparer vi på ressourcerne, og de ser hyggelige ud med forskellige former og størrelser. Hvis du bruger genbrugsglas, er det en god idé at lægge et lag film over, inden låget lukket hårdt. Bind også gerne et elastik omkring filmen på glassets midte. På denne måde, holder syltetøjet sig bedst, og du kan have glæde af det hele vinteren.

Det er dejligt altid at have et lager af syltetøj stående, og det er en god måde at bruge og gemme efterårets mange bær og frugter på. Desuden er der også en del penge at spare ved selv at lave sin syltetøj. Du kan også give nogle glas ud til familie og venner – så bliver de så glade 😉

Prøv også: Æblegrød med makroner og flødeskum

Find mere inspiration til simple opskrifter og hyggelige projekter på min Instagram eller Pinterest profil.

Hjemmelavet syltetøj med æble og havtorn - opskrift

Se også

2 kommentarer

H-J Søgaard Hansen 27/01/2021 - 09:46

Hej.
Har lige fulgt din æble-havtorn syltetøjsopskrift med succes.
Dog tillod jeg mig at ændre vaniliesukkerindholdet fra xx spiseskeer til xx teskeer, hvilket jeg ikke fortrød, idet syltetøjet fortsat har masser af vaniliesmag. Er det en trykfejl i din opskrift?
Havtornbærrenes skaller og olieholdige frøkerner tørrede jeg efterfølgende på bagepapir ved lav temperatur (50 grader). De udgør herligt syrligt drys til morgenmaden sammen med müsli.

Svar
Marieduhn 02/02/2021 - 10:31

Hej H-J

Tak for din besked! Hvor er det dejligt at høre, at du har afprøvet og kunne lide opskriften. Jeg synes selv, det er en dejlig kombination af smage.
Mængden af vaniljesukker er den, jeg selv plejer at bruge. Jeg kan godt lide, at det smager igennem 🙂 Men alt kan naturligvis tilpasses, så det lige rammer.
Dejligt tip med tørringen af skallerne! Det vil jeg klart prøve til efteråret, når jeg laver opskriften igen 😀

Mange varme hilsner
Marie

Svar

Skriv en kommentar