DIY potteskjuler: upcycling af brugte dåser til fine potter

af Marieduhn

DIY potteskjuler: upcycling af brugte dåser til fine potter

DIY potteskjuler til fine chiliplanter, eller hvad du nu ellers har på lager.

Jeg har som før nævnt haft et hyggeligt chili projekt kørende her hen over foråret, og de er efterhånden ved at have vokset sig store og fine. Jeg har allerede givet en del planter ud til venner og familie, for jeg endte med at have omkring 60 planter bare fra én enkelt chilifrugt! Det må da kaldes succes 😀

Chiliplanterne skal i sidste ende – når de er lidt større og vejret lidt lunere – plantes ud på min terrasse, men indtil da, har jeg behov for større potter til dem. Jeg tænkte derfor, at det var på sin plads at lave nogle forskellige udgaver af potter til krydderurter eller andre planter, som jeg kunne dele med jer. Og her er så mit første bud, som jeg selv er ganske tilfreds med.

Jeg har gerne ville give dem et rent og nordisk udtryk, både med den hvide spraymaling, med kork og lædersnor. Både snor og korkperle er købt i Søstrene Grenes. Hvad spraymaling angår, bruger jeg udelukkende Belton og vil klart anbefale denne. Det holder bare bedre, dækker overflader meget effektivt – og jeg har tidligere i mit liv arbejdet virkelig meget med spraymaling, så jeg har testet rigtig mange. Selv om de er lidt dyrere end de billigste typer, så er de klart dem, man får mest ud af. De forhandles bl.a. ved Flügger. Vær opmærksom på, at de også har en serie til kunstmaling, og at det ikke er den, du skal have fat i, men den, man bruger til metal, træ og lignende.

Se også: DIY Planteplaneter: hos to guide

DIY potteskjuler: upcycling af brugte dåser til fine potter   DIY potteskjuler: upcycling af brugte dåser til fine potter

Du skal bruge:

 • Tomme rengjorte dåser (jeg har brugt Budgets dåser med ananas – de er ret gode i størrelsen)
 • Spraymaling (Belton er rigtig godt)
 • Lædersnor
 • Korkperle
 • Limpistol

Som sagt er min korkperle og lædersnor fra Søstrene Grenes, men dette kan naturligvis byttes ud med andet, hvis du har andre spændende ting liggende på lager, eller du bare ønsker en anden stil.

Sådan gør du, når du spraymaler:

 • Spray først dine dåser med den hvide maling. Gør det gerne ude, eller i et rum, hvor du kan lufte godt ud. Husk at dække godt af med aviser eller lignende. Jeg bruger gerne maske, hvis jeg arbejder med spraymaling indendørs.
 • Ryst spraydåsen i ca. 5 minutter, og spray en prøveskud på en avis eller lignenden. Det sker ofte, at det første i dåsen klumper, og det gider vi ikke have på vores ting.
 • Hold spraydåsen på en afstand af omkring 25 cm fra dit emne, når du maler. Sådan undgår du, at malingen løber. Giv hellere dit emne flere tynde lag maling end ét tykt. Det får du et flottere resultat ved.
 • Lad malingen tørre. Alt efter luftfugtighed tager det mellem en times tid og op til adskillige timer, så hold øje med dine ting.

Montering af perle og snor:

Du kan se på min lille guide herunder, hvordan jeg vikler og påmonterer tråd og perle. Det er ganske enkelt i fire trin.

 • Vikl snoren omkring dåsen, hvor du ønsker, den skal sidde. Jeg har viklet min tre omgange i de riller, der i forvejen er på sådan nogle dåser. Afslut med at have de to ender i midten.
 • Før snoren igennem perlen og stram den til.
 • Lim på bagsiden af perlen, og sørg for, at der ikke kommer for meget lim på, så det ikke flyder ud under perlen. Klem perlen fast, mens du strammer snorerne.
 • Når limen er tørret, bind da en knude, og din fine nye “potte” er færdige til at blive plantet i 🙂
IMG_1119
IMG_1131
IMG_1127
IMG_1134

Jeg endte med at blive ret glad for resultatet, som fik det udtryk, jeg gerne ville have; og tre af mine chiliplanter blev meget glade, da de fik noget mere plads 🙂 Det er værd at huske, at potter som disse ikke holder evigt, men med tiden godt kan ruste en smule, når man vander planterne ofte. De er derfor ideelle som overgangspotter, inden planterne plantes ud i haven.

Hvis du selv har lyst til at kaste dig ud i at avle chiliplanter, så har jeg en guide i nogle dele liggende – se her. Jeg samler den snart til én stor step-by-step-guide, for det er virkelig hyggeligt at følge frøene blive til store fine planter, og på denne måde bliver vores husholdning selvforsynende med chili fremover – en tanke, jeg godt kan lide.

Plantepinden er købt i Søstrene Grenes, og jeg har selv brændt “chili” mærket i den med en brænder. Det vil jeg lave til alle mine krydderurter til haven i år, for det ser virkelig hyggeligt ud, og så kan man jo kende forskel, inden de bliver til store planter 😉

Jeg håber, I føler jer inspireret af min idé her. Smid gerne en kommentar, hvis der ellers er nogle spørgsmål <3

Læs også: Chiliplanter – sådan udplanter du dine chili

Her er en lille video, hvor jeg blandt andet viser, hvordan du laver de fine potteskjulere 🙂

DIY potteskjuler: upcycling af brugte dåser til fine potter

Se også

3 kommentarer

25 Easy To Make DIY Planter Boxes For Your Patio - Saving & Simplicity 29/03/2021 - 23:48

[…] DIY Pot Cover – By Duhn […]

Svar
12 DIY Indoor Plant Pots & Ideas Your House Plants Will Love • The Budget Decorator 28/01/2021 - 22:02

[…] DIY recycled plant pots are ‘By Duhn’. You will need Google Translate if you want to read the instructions, but the step by step […]

Svar

Skriv en kommentar