Tips: Sådan holder du din hæk af efeu og lidt om livet som byhaveejer

af Marieduhn

Tips: Sådan holder du din hæk af efeu

Her i sommeren kender de fleste haveejere vist til udfordringerne med visne og sølle hække. Selvom der mange steder er vandingsforbud på græsplænerne, er det ok at vande hækkene. Jeg er lige blevet den lykkelige ejer af den dejligste byhave med en omkransende hæk af efeu. Den var imidlertid visnet hen og trængte til en kærlig hånd, da vi overtog, så jeg tænkte, at det skulle være mit første haveprojekt. Hækken er ligesom rammen omkring en smuk have, og derfor skal den naturligvis være frodig grøn og smuk. Den skærmer, giver læ og privatliv, alle tre gode ting, når man bor tæt på hinanden i storbyen.

Jeg vil holde jer opdaterede med, hvordan min byhave udvikler sig – for har mange spændende planer med den, og jeg er allerede slet ikke til at drive ind derfra! Men for at starte ved begyndelsen, er jeg nu klar til at dele af mine erfaringer med tips til en smuk hæk af efeu.

Lige lidt om vores have:

Vi har nu ejet haven (og lejligheden) i 12 dage. Lejligheden ligger ikke langt fra Amagerbro Station på Amager. Den er opdelt i tre etager, hvor den øverste er en skøn taghave på ca. 40 m2, med en hæk af efeu til hver side og dejlig udsigt til både Marmorkirken, Vor Frelsers Kirke på Cristianshavn, indsejlingen og siloerne ved Nordhavn og på den anden side nybyggeriet ved Amager Strandpark. Det er en helt lille oase, som jeg virkelig nyder her i de varme dage, og som jeg er godt igang med at gøre til lækker med både frugttræer, krydderurtebed og duftende lavendeler – og dertil en masse gør-det-selv projekter med bl.a. plantekasser og huldsten. Den skal være et miks imellem mit ophav i Skagen blandet med inspiration fra ferierejser til Marokko, Italien og Frankrig.

Da vi flyttede ind, var et af de første projekter, jeg kastede mig over, hækken. Det er en efeuhæk, og den er fredet som en del af resten af bygningen, hvilket vil sige, at vi har pligt til at holde den. Den har dog virkelig lidt under den lange periode med tørke og trængte enormt meget til kærlighed, da vi flyttede ind (se før- og efterbillederne i bunden af indlægget). Den var helt gul og vissen, og jeg var i tvivl om, om det overhovedet ville lykkedes mig at få liv i den. Der var dog enkelte steder, som på nogle tidspunkter af dagen står i skygge, og her var der faktisk stadig en smule grønne blade tilbage – jubiii 😀

Jeg har i løbet af den sidste halvanden uges tid brugt ganske mange timer på hækken og kan virkelig se, at den liver op. Der kommer nye små grønne skud til hver eneste dag, og de begynder så småt at vokse og dække hullerne lidt til igen. Der er dog nogle steder, hvor buskene er helt døde, og jeg må have dyrket nye op. Herunder skriver jeg om, hvordan man går til en halvdød hæk, tips til spirring af nye hækplanter og endelig, hvordan man generelt holder hækken og undgår ørkentilstand i sin oase. God have-fornøjelse 🙂

Hvis du vil se min have i sin helhed, har jeg lagt en lille video på min Facebookside. Tjek den ud her.

Sådan går man til en halvdød hæk:

  • Det første, der skulle gøres, var at give hækkene en ordentlig masse vand. Vi har ikke vand i taghaven, så det skal hentes i vandkander nede fra etagen under. Giv dem rigeligt, og hold jorden fugtig.
  • Herefter skal alle de visne blade pilles af. Der er desværre ikke nogen nem måde at gøre det på (den har jeg i hvert fald ikke fundet endnu!), men de skal alle af stænglerne og op af bedet. Væk med alt det brune og grimme, og husk at smide haveaffald i kompostcontaineren.
  • Efter nogle dage, hvor jorden er blevet holdt fugtig, kan man begynde at skelne de planter, der er helt døde, fra dem, der er liv i. Efeu er heldigvis en meget taknemmelig plante, og den vokser hurtigt med fine lysegrønne skud, når den får vand igen. De brune grene, der knaser og knækker let, er døde, og man kan med fordel bruge en saks til at beskære planterne helt.
  • Jeg tænker, at jeg vil grave de døde planter helt ud af bedet, lægge ny muld til de nye og på denne måde begynde forfra. Men det er stadig en “to do” ting.

Tip til spirring af nye hækplanter!

Jeg fandt hurtigt ud af, at flere af mine hækplanter er helt færdige, og her må jeg have plantet nogle nye. Jeg fik et tip af en veninde om at komme dem i vand, så derfor har jeg klippet nogle stængler af ca. 30 cm lange fra steder, de godt kunne undværes og kommet dem i vaser. Her håber jeg på, at de slår rødder, så jeg kan plante dem ud i bedet som fine nye hækplanter. Samtidig er de dekorative at have stående i stuen 🙂

Jeg kom i min iver til at rive en lille kvist af min lavendel og vil forsøge, om jeg kan få den til at slå rod også (se sidste billede herunder).

Tips: Sådan holder du din hæk af efeu   

Sådan holder jeg min hæk:

  • Efeu er en slyngplante, og den vil kravle og sno sig, hvor den kan komme til det. Det betyder, at den let vil kunne kravle ud af bedet og hen ad græsset, hvis den ikke bindes op. Jeg vil kun have min hæk til at fylde i selve kasserne og op ad gitteret ud til, og derfor fører jeg de nye grønne ranker op ad gitteret og fletter dem ud og ind herimellem. Nogle ranker lader jeg gå på tværs, for efterhånden at fylde hullerne ud, hvor de døde nu er klippet helt ned (to ranker når næsten sammen på billede 2 af “efter-billederne” i bunden af bloggen). Man kan binde dem fast med nogle strips, hvis det er nødvendigt. Det kan være meget fint især i bunden, for at tvinge planten i en bestemt retning.
  • Behøver jeg sige det: Vand hver dag! De er som sagt meget nemme planter at have med at gøre, men uden vand, går det bare ikke. Når det regner, kan vi slippe 😉
  • Du kan gøde hækken med jævne mellemrum. Læs på pakken af gødning, hvordan man gør.

Når min hæk begynder at få det bedre og de små nye planter får rigtig fat, vil jeg dække bunden med flis. Jeg har fundet noget virkelig smukt bioflis, som er mørkt og i små stykker, som jeg vil bruge dertil. Det vil dække bunden og give en flot helhed 🙂

Jeg håber, I kan bruge mine råd omkring pasning og pleje til jeres egen hæk. Meget af det, jeg har skrevet vil let kunne overføres til andre typer af hække, og det er i virkelig også bare med at forsøge sig frem og gøre sine egne erfaringer. Som sagt har jeg allerede mange nye projekter i støbeskeen for min lille oase midt i storebyen, og jeg er altid interesseret i ny inspiration. Jeg selv bruger flittigt Pinterest, hvor jeg har lavet denne opslagstavle med inspiration til min egen have.

Har I ellers nogle gode råd og tips til have? Del gerne <3

Her er så før-billederne

Og her er efter-billederne

Tips: Sådan holder du din hæk af efeu

Læs også: Chiliplanter – sådan udplanter du dem

Se også

Skriv en kommentar