Inspiration: Berber Madonna

af Marieduhn

På min rundrejse i Marokko, tog min ven og jeg bilen ud til kysten, til den smukke havneby Essaouira. Den er kendt for sit livlige surfmiljø, sine blå- og hvidkalkede vægge og for sine mange kunstgallerier. Og som den kunsttosse, jeg nu er, slæbte jeg min kammerat rundt til alle dem, jeg kunne komme i nærheden af.

Lige indenfor byens mægtige mure, fandt jeg et lille galleri, hvor ejeren og kunstneren, en ældre krumrygget mand, stod og arbejdede på sine værker. Til min glæde lod han os gå rundt selv og bruge tid på at kigge på værkerne, uden at ville sælge og prutte og prakke os en masse på, som mange af de handlende ellers har for vane i Marokko XD

Jeg faldt over dette tryk på pap, der hedder “Berber Madonna”, og som jeg straks syntes om, da det både rummer humor og indkapsler meget af byens stemning. Byen er præget af at være fantastisk for vindsurfere og har gennem mange år appeleret til det internationale surfmiljø, hvilket har ført den vestlige popkultur med sig til denne egn af Marokko. Man ser det alle steder i gadebilledet fra de afslappede langhårede surftyper, Bob Marley plakaterne til statementtøj, som trøjen på billedet herunder, der viser en Jalabaklædt mand på surfboard. Byen har tillige gamle traditioner for kunst, både billedkunst, som de mange gallerier fremviser, men også kunsthåndværk af høj kvalitet.

Jeg har lavet dette lille stilleben i min stue, og det er en blanding mellem souvenirs, antikfund og arvestykker. Berber Madonna og fliserne er marrokanske, krystalvasen er arvet fra min farmor, plakaten fra Stilleben og den lille blå Wiinblad-agtige figur er fundet i en antikforretning i Nordjylland.

Se også

Skriv en kommentar