Kreativ stund med Karina Overmark Petersen fra Sea by Søs

af Marieduhn

Kreativ stund med Karina Overmark Petersen fra Sea by Søs

En kreativ stund er ofte noget, man har for sig selv. Ofte for at koble af fra omverdenen, fordybe sig, finde ro og skabe kreationer til glæde for sig selv og for andre. Men hvad sker der, hvis vi sætter os sammen og får en god snak om kreativitet? Om den betydning, det har for os som mennesker at skabe og at dele ud af vores passion. For mig er det mennesket bag en genstand, der gør den særlig interessant, idéen, processen og arbejdet. Og det er netop det, jeg tager en god snak med Karina fra Sea by Søs om.

Der er så mange dygtige kunsthåndværkere rundt om i landet, som skaber værdi, glæde og nydelse for andre, og jeg har længe drømt om at invitere nogle af de dygtige kunsthåndværkere herind i mit kreative univers. I dag har jeg besøg af Karina Overmark Petersen, som laver kunsthåndværk under navnet Sea by Søs, og fik en masse gode historier, indsigt i livets op- og nedture og i glæden ved at bruge hænderne. Læs med her og bliv inspireret.

♥ For hver søndag i advent deler jeg en ny kunsthåndværkers historie ♥

Kreativ stund med Karina Overmark Petersen fra Sea by Søs Kreativ stund med Karina Overmark Petersen fra Sea by Søs

Karina Overmark Petersen – Sea by Søs

Karina kommer hjem til mig med en æske fuld af glimtende smukke værker. Et helt univers af vandmænd, biller og svampe, der sirligt er dekoreret i fantasifulde farver. Det er det univers, Karina har skabt og stadig udvikler med sine hænder og et kreativt sind, for som hun selv siger, giver det hende en ro og glæde, som hun ikke vil være foruden.

Vi kender hinanden fra lokalområdet og fra Prismens Designmarked på Amager, hvor Karina blandt andet sælger sit unikke kunsthåndværk fra. I dag, første søndag i advent, er der julemesse netop her, hvor du kan møde Karina og købe håndlavet julepynt og andre af hendes flotte designs med dig hjem. Du kan se eventet her. 

Men nu tilbage til vores kaffekopper, cogacbønner og udskårede kakifrugter i en hyggelig kreativ stund.

Hvordan kom du i gang med dit undersøiske univers?

“Jeg har altid arbejdet kreativt, og tegnede fra jeg var barn. Jeg har nørklet frem for at lege, og lavet alt fra småmøbler og tøj til mine Barbiedukker. For 9-10 år siden kom jeg ud af en længere periode med sygdom og fandt glæden ved at sy i hånden. Det var legetøj, puder og småting.

For 3 år siden startede jeg med at tegne vandmænd. Jeg har altid været fascineret af havet, havbunden og vandmænd og gopler. Jeg fandt nogle fotografier og startede med at tegne. Igennem Facebook fandt folk frem til mig og begyndte at spørge, hvor de kunne købe tegningerne. Det endte med en kunstudstilling med 50 billeder i Kvarterhuset, hvor der blev solgt en del.

Jeg tænkte så: Kan man lave dem i stof? Og fandt hurtigt ud af, at det var sjovere end at tegne.”

Rum til kreativitet og troen på projektet

Karina var i en årrække daglig leder i Stof2000 på Amager, hvor det var en del af arbejdet at afprøve materialer. Det var også naturligt at nørkle med tingene i butikken til inspiration for kunderne. I dag er Karina salgsassistent i Butik Pink i Fiolstræde, og efter eget ønske på deltid, så der bliver rum til det kreative arbejde.

“Det giver inspiration at komme ned i butikken og se, hvad der sker. Måske jeg opdager noget i et vindue på vejen, eller farvekombinationen i en kundes tøj. Det giver mig overskud til mit kreative arbejde og tid. Overskud til at kaste sig ud over kanten.

Til designmesse i Prismen fik jeg en god forbindelse, en kvinde, der i dag har åbnet sin egen guldsmed og designforretning på Frederiksberg, som hedder Wøn. Hun så mine akvareller til messe og ville gerne bruge dem til sin hjemmeside, og det samarbejde udviklede sig.

I dag sælges flere af mine designs i butikken, og jeg kan pludselig se, at det ikke kun er en hobby længere. Det gør, at jeg tør satse mere på det, og at jeg brænder mere for det. Simpelthen lade det fylde mere i mit liv. Det er sat i kalenderen med projekter og bestillinger. Det gør, at jeg tror mere på mine egne evner, og at det, jeg laver, er godt.”

Karina røber, at hun til foråret lancerer en specialdesignet sofapudeserie, som kan købes fra designbutikken Wøn på Frederiksberg.

Materialer, former og en bæredygtig tankegang

“De materialer, jeg arbejder med, er naturlige såsom uldfilt og hør. Det er godt at arbejde med og giver en god kontrast til mine designs. Jeg bruger desuden rammer af træ og bunde til mine svampe af bark og drivtømmer.

Jeg arbejder i frihånd og ud fra egen fantasi frem for opskrifter med regler. Jeg ved aldrig, hvordan det færdige resultat bliver; det kommer, mens jeg sidder med det og slapper af. Jeg går ud fra former, organiske former, så kan jeg lege med dekorationen og skabe strukturer.

Igennem mit arbejde og fordi folk forærede mig det, endte jeg med at have så meget stof og stofrester – en stor bedroller fyldt – at jeg tog den beslutning, at jeg ikke måtte købe mere, før det var brugt. Desuden havde jeg masser af små rester snor, garn og perler. Det fik mig til at se mulighederne med dette.

Jeg køber baserne som hør og uldfilt, men kombinerer det med, hvad jeg har. Det er godt for budgettet og støtter op om en genbrugstankegang, jeg godt kan lide. Jeg har nu fået brugt så meget, at jeg er begyndt at købe igen, men kun når der er bestillinger.”

Inspirationen og motivationen

Karina får blandt andet sin inspiration fra Pinterest og fra fotografier i retro naturbøger. Men kontakten til mennesker, og den respons, hun får her, er en motivation, hun ikke ville være foruden.

“Når jeg ser et godt billede, tænker jeg straks, at det må man kunne lave i stof. Så det har givet mig en form for “stof tankegang” at arbejde med. Desuden inspirerer det, at folk synes, det er flot, og at det giver dem en glæde. Det, at skabe noget med hænderne, som giver andre glæde… Det betyder noget, at folk kan se og forstå ens idéer; at de ikke bare er tossede, men at det smart fundet på.

På Prismens Designmarked sidst, var der en, der kom hen til mig og sagde: “Du er jo kunstner”, og det er da også unikke ting, jeg laver, ikke to er ens. Jeg selv føler, det er et kunsthåndværk.  Det er vigtigt for mig at give folk en oplevelse, når de kigger på mine ting, og at tale med dem. Folk følger mig på grund af min stil.”

Det hårde skub

Det var efterdønningerne efter en depression, der virkelig skubbede til Karinas længsel efter fordybelse og håndarbejde. Hun er uddannet lærer, men måtte efter en hård periode sige stop. Da koncentrationen svigtede, kunne hun ikke læse bøger, end ikke et ugeblad. Men det at arbejde med hænderne gav den ro, der skulle til.

“Det er egentlig skræmmende, at det var det, der skulle til, men det giver ro at lave noget med hænderne. I starten var det bare hyggeligt, men det frembringer virkelig ro og fordybelse, så jeg for alvor kan slappe af.

Jeg har måtte kæmpe med perfektionismen, men jeg har aldrig haft det så godt som nu.”

Karina har videregivet sin glæde ved håndværk til sin datter, som dog har valgt sin egen vej i det kreative univers. Hun kalder sig Tiny One Universe og udvikler selv hækleopskrifter på dyr og fantasifulde figurer, som bliver solgt på designmesser omkring hovedstaden.

Fremtid

“Det hele må gerne udvikle sig med flere messer og samarbejder, men jeg har det godt nu. At leve af sin kreativitet er usikkert, men jeg vil gerne i fremtiden have mere tid til det og dermed gå længere ned i tid på mit job. Hvis det kan betale sig med samme levestandart, altså.

Jeg kan godt lide den daglige kontakt med kunder og har brug for den kontaktflade. Jeg kan godt lide at nørkle, men der skal være balance i det hele.”

…Og så det der med julen

“Vi pynter lidt op med egne juleting, men kun i stuen. Vi har et kunstigt juletræ, som jeg egentlig er meget imod. Men det andet svinede og fyldte for meget. Jeg har altid et lille tableau med pyntesvampe i keramik, træ eller andre materialer. Halvdelen af vores juletræ er fuldt med agern, træfugle, ugler eller ting, jeg køber i genbrugsbutikker. Min mor var meget imod plast, så træ og gamle ting fylder meget hos os.

Jul er natur og naturmaterialer. Min mor lavede dekorationer på rigtige svampe. Vi gik altid ud i skoven og fandt gran, flyttede naturen indenfor. Jeg selv går også på julemarkeder, og har lige købt et pindsvin i Hamborg. Og så er jeg selv at finde på forskellige julemarkeder med min alternative julepynt.”

……………..

Vi slutter vores kreative stund af med at fotografere de flotte ophæng, Karina har taget med, og jeg får den store fluesvamp med lav i gave, som skal stå på mit stuebord hele december.

Og ligesom sidste år vil jeg besøge Karinas inspirerende messestand, hvor glimtende gopler hænger fra grene og mosbeklædte svampe spreder mere end bare julestemning. De giver en følelse af ro, nærvær og glæden ved at skabe, som bare er så fantastisk fortryllende.

I et kreativt univers af undersøiske og oversøiske eventyr og en historie om et liv, som rummer lykke og farve, og funklende pailletter.

♥ Se nærmere på Karinas funklende univers på hendes Instagramprofil her ♥

Se også

Skriv en kommentar