Gransirup – nem opskrift på sirup af nye granskud

af Marieduhn

Gransirup - nem opskrift på sirup af nye granskud

 

Gransirup af nye spæde granskud er noget af det bedste i foråret! Brug det til pandekager, is eller som søder til nybrygget urtete. Det er nemt at lave og smager af ren natur og forår. Her får du en nem opskrift på sirup af nye granskud.

Jeg holder meget af at sanke og at bruge naturen som spisekammer. Der er noget dejligt oprindeligt over at gå og indsamle – som vores forfædre har gjort altid. Desuden ved man, at der ikke er nogen former for tilsætningsstoffer eller konserveringsmidler – det her er ren natur.

Det er for det meste i efteråret, jeg bruger tid på at samle – bl.a. enebær og porse, som jeg tørrer og bruger til krydderi i madlavningen, og naturligvis forskellige bær, som jeg bruger til syltetøj. Jeg kan fordybe mig helt i at gå og plukke og samle og bare sone helt ind på “hvor er det næste smukke lille bær?”, og det er en dejlig måde at være i og med naturen.

Foråret byder dog også på dejlige muligheder for at sanke, og lige nu står de spæde granskud frodige og fulde af vitaminer og smag. Man kan bruge de lysegrønne skud til flere forskellige spændende ting – jeg har bl.a. også syltet dem -, men gransirup er nu min favorit.

Prøv også: Hjemmelavet kryddersalt med rosenblade – opskrift med hybenrose

Gransirup - nem opskrift på sirup af nye granskud

Gransirup – nem opskrift på sirup af nye granskud

Godt at vide om nye granskud

Det er gerne i løbet af april/maj måned at granskuddene vokser frem og er spæde og lækre. De er lysegrønne og kan have lidt forskellige former: nogle er runde og faste, andre er flade. Det gør sig gældende for dem alle, at de er dejligt bløde at røre ved.

Da det er grantræets nye vækstskud, så plukker jeg altid kun få skud fra samme gren, og sørger for at fordele sankningen til mange forskellige træer. Reglementet for sankning er, at man i offentlig skov må plukke “en hat fuld” eller til husbehov. Så pluk ikke mere, end hvad du skal bruge, men tag endelig for dig af naturen til eget behov – det er jo trods alt det, vi mennesker altid har gjort.

Andre fødevare fra naturen i foråret

  • birkesaft – birketræerne er fulde af saft og kraft og en sund booster til vores immunsystem. Se videoen her, hvordan man opsamler det.
  • mælkebøtter – kan både spises rå og tilberedte. Find guide og inspiration her.
  • porse – den bedste ingrediens til snaps eller som tørret krydderurt i mad. Find en god opskrift på snaps her og se, hvordan jeg tørrer det her.
  • bøgeblade – brug de spæde bøgebløde i en sprød og frisk salat.

Har du prøvet opskriften?

Jeg vil elske at høre, hvordan det gik! Kommenter herunder eller del et billede på Instagram med @byduhn – så tales vi ved.

Find mere inspiration på min Instagram eller Facebook profil, hvor jeg løbende lægger hyggelige idéer og projekter ind 

Gransirup - nem opskrift på sirup af nye granskud

Se også

Skriv en kommentar