Vandring i Gribskov – en af Danmarks smukkeste vandreruter

af Marieduhn

Vandring i Gribskov - en af Danmarks smukkeste vandreruter

Vandring i Gribskov byder på et væld af forskellige oplevelser. Fra den dybe og vilde troldeskov til Esrums Sø’s klare vand, og fra et net af bunkers med underjordiske gange til hyggelige shelterpladser lige ud til søbredden. Skoven er blandt Danmarks største, og det mærker man, når man spænder vandrestøvlerne på og sætter det ene ben foran det andet. Lad mig tage jer med på en af Danmarks smukkeste vandreruter – en helt særlig dag med mine forældre.

Jeg har altid elsket vandring og dyrket det i mange år, og det er som om jeg kun bliver gladere og gladere for det, jo flere oplevelser jeg får i rygsækken. Den enorme følelse af frihed, det giver, når ens fødder har båret en til toppen af et fjeld, eller gennem landskaber, der forandrer sig og byder til at fantasien også går på vandring. Det er alle de ømme muskler værd, og jeg vandrer så ofte jeg kan – både på ferie og i mine weekender!

Inden jeg for alvor drager på udflugt, vil jeg takke Rynkeby for at sponsorere dette indlæg, og dermed give mig mulighed for at kombinere min store passion for vandring med mit arbejde. Vi har før arbejdet sammen om denne dejlige opskrift på cheese cake af mangosmoothie, og i dag er jeg blevet udstyret med deres kollektion af Tørst – frugtdrikke og iste til at tage med på farten.

De fire varianter er alle økologiske med smag af rabarber, hyldeblomst, citron/ingefær og iste. De er forfriske og uden brus, hvilket jeg synes, er en stor fordel, når man er aktiv, mens man drikker dem. Jeg tog dem alle med mig på vandring i Gribskov – og begge mine forældre – hvor jeg hyggede mig med at fotografere dem, og hvor vi sammen prøvesmagte dem alle.

Læs også: Anbefalinger til bjergvandring – mine mest fantastiske vandreruter

Vandring i Gribskov - en af Danmarks smukkeste vandreruter Vandring i Gribskov - en af Danmarks smukkeste vandreruter

Vandring i Gribskov – på eventyr i det danske

Bjerge er fantastiske, men det er vores danske natur også! I Gribskov har jeg for alvor fået øjnene op for, hvor forskelligartet, fantasifuld og fantastisk vores hjemlige natur er. Herunder er nogle af de ting ved skoven, jeg selv holder af. Vil du se mere – og se specifikke vandreruter – så tjek Naturstyrelsens hjemmeside ud her.

Troldetræer og vild natur

I Gribskov finder man ældgamle træer, hvor flere af dem har navne og historie, som eksempelvis Kongens Bøge og Lord Nelsons Eg. Store dele af skoven består af urørt skov, hvor træerne får lov til at ligge, hvor de er faldet. Dette er godt for biodiversiteten og samtidig det, der giver mig en følelse af noget oprindeligt og eventyrligt. Jeg kan sagtens se for mig, hvordan trolde kan springe rundt blandt mosbegroede stammer, og hvordan alfer bor i sprækker i træerne dyb.

Esrum Sø

Vinden rammer dig i ansigtet fra Danmarks næststørste sø, som har samme navn som klosteret i baglandet. Den blev dannet under sidste istid, hvor en stor isblok blev tilbage for at smelte netop her. Et par hopper i vandet fra den maleriske bådebro, og en kano sejler forbi, men ellers er der helt stille bortset fra vandet, der skvulper og fiskene, der springer.

Her sidder vi altid og nyder vores mad eller kaffe, og netop denne dag med mine forældre, tog vi hul på de fire varianter af Tørst og prøvesmagte dem alle. Min favorit er iste varianten, og mine forældre var vilde med rabarber. Citron/ingefær er dejlig frisk og hyldeblomsten en klassiker på sommerdage. De er alle rene og naturlige i smagen – ikke syntetiske. De indeholder desuden ingen kunstige tilsætningsstoffer, men giver et forfriskende boost, man kan have behov for, når man vandrer.

Overnatning i det fri – shelterpladserne

På min personlige to-do liste, står højt oppe “en overnatning i Gribskov”. Shelterpladserne er bygget denne vinter, og de ligger alle lige ned til søen. Forestil jer at gå i seng under stjernehimlen og vågne op til en mild brise fra søen. Bål og varme og glæden ved det mere primitive og simple i livet.

Jeg må indrømme, at min rute denne dag var ganske lang (og lasten tung – alle mine kameragrejer!), så mine søde forældre var ved at blive lidt trætte, da vi tog et hvil ved denne shelterplads.

Historie

Alle steder i landskabet er historien nærværende. Man mærker, hvordan området altid har været frugtbart og eftertragtet – også for vores forfædre. Jættestuer, mindesmærker, forsvundne landsbyer og et net af bunkers fletter sig ind i og rundt om hinanden, og det er med at holde øjnene åbne. Det gamle kloster og alléer med beplantede kastanjer vidner desuden om både kirkelig og royal interesse.

Læs mere om de forskellige seværdigeheder og find dem på kort her.

 Vandring i Gribskov - en af Danmarks smukkeste vandreruterVandring i Gribskov - en af Danmarks smukkeste vandreruter

En helt igennem dejlig vandredag

Den følelse i kroppen efter at have vandret en hel dag, synes jeg selv, er fantastisk. Så selvtilfreds, fuld af glæde og en helt naturlig træthed, er noget, jeg tror, vi alle kan have gavn af med vores ofte stillesiddende jobs. Jeg selv vandrede hver weekend hele vinteren, og aldrig har jeg følt mig så godt tilpas på trods af den verdenskrise, vi har befundet os i.

Jeg har læst tykke bøger om naturterapi, og i virkeligheden er der ikke noget mærkeligt ved fænomenet. Vi mennesker stammer fra naturen, og naturen gør os godt. Sanserne kommer i spil og musklerne udfordres.

Som denne dag, hvor anemoner havde dækket skovbunden og fuglene fløjtede i trækronerne. Det fugtige mos duftede, og solen bagte os, mens vi gik. Og så er det jo dejligt at kunne sætte sig på en nedfaldet træstamme og indse, at verden er så uendelig stor og man selv er så lille, mens man nyder sin medbragte svalende drik og sit gode selskab.

Tak til mor og far, der så utroligt tålmodigt brugte hele dagen – som var min fødselsdag – på det allerbedste jeg ved ♥

 

Find mere inspiration på min Instagram eller Facebook profil, hvor jeg løbende lægger hyggelige tips og idéer ind 

Vandring i Gribskov - en af Danmarks smukkeste vandreruterVandring i Gribskov - en af Danmarks smukkeste vandreruter

Se også

Skriv en kommentar