Naturlige olier til hud & hår + en snak om holistisk livsstil

af Marieduhn

Naturlige olier til hud & hår + en snak om holistisk livsstil

Husk nu helheden!

Er jeg den eneste, der synes, at vores mørke danske vintre kan være lidt hårde at komme igennem? Jeg mener kulde og mørke, der nærmest kan krybe helt ind i én og suge af alt den energi, man ellers normalt har. Jeg føler endda, at man kan se det på mig…

Derfor skal vi sørge for at passe lidt ekstra på os selv i denne tid, få balance i tingene og huske på helheden. For lad os bare sige det, som det er – det hele hænger sammen, krop, hoved og sind, og er kroppen i ubalance kommer hovedet det også let – og omvendt. Holistisk tænkning, som det så fint hedder. Og vinteren, ja den er ikke sådan at komme udenom. Så vi kan lige så godt tage lidt ekstra af os selv – både indefra og udefra – så vi bliver klar til det dejlige forår, vi nu er på vej ind i <3

For et par uger siden fik jeg muligheden for at afprøve en håndfuld produkter fra det danske firma Chleopatra Oils, og jeg læste lidt op om deres produkter og forretningsmodel. Chleopatra er en lille familiedrevet webshop, der leverer unikke og håndlavede olier til hud og hår, duftende blomstervand og mineralsk ler. Alt sammen 100 % naturlige, rene og uden tilsætningsstoffer og konserveringsmidler, hvilket jeg med en enormt sart hud, er nødsaget til at gå meget op i.

Jeg har afprøvet de fire produkter her, som hver især er valgt særligt ud fra, hvilke behov jeg har for tiden. Du kan læse mere om hudtype og match på Chleopatras hjemmeside her.

Arganolie:

Som sagt bliver mit hår ret så tørt i vinteren, og derfor bruger jeg arganolie. Det har jeg efterhånden gjort i en del år, fordi det virkelig virker. Arganolien stammer fra Marokko, og jeg har før besøgt landets helt store arganområde, hvor træerne stod på skråningerne så langt øjet rakte (se billeder her). Olien er et ældgammel middel som styrker både hår og hud, da den indeholder en masse gode fedtsyrer og vitamin E. Den bliver udvundet af de små argannødder, oprindeligt i små kvindekooperativer i Marokko. Jeg masserer olien ind i hårspidserne, da det er dem, der har mest behov for lidt ekstra kærlighed, og fordi olien ellers kan få håret til at virke fedtet.

Acaiolie:

Acai er en palmefrugt, der blev brugt til at spise af folk, der levede ved Amazonas regnskoven. Olien herfra har mange gode egenskaber til at beskytte huden mod bl.a. forurening og hårdt vejr.

Jeg bruger acaiolien som en del af min natrutine, efter jeg har fjernet make-up, for også min hud i ansigtet har brug for lidt ekstra, når der er frost i luften. Jeg bruger kun et par dråber og masserer dem ind i huden. Det er meget individuelt, hvilken ansigtsolie, man skal vælge, og derfor har Chleopatra lavet en guide, hvor man kan se, hvilken olie, der matcher ens hud. Denne olie er særlig god til tør og sensitiv hud, og da jeg før har haft store problemer med allergier, er jeg meget glad for netop denne.

Lavendel Blomstervand:

Jeg elsker lavendelduften, som får mig til at tænke på de somre, jeg som barn rejste rundt i vores sølvgrå minibus i Frankrig med mine forældre. Og jeg fik mig en Provencenederdel og blev fotograferet i de støvede lilla blomstermarker <3

Lavendelplanten har flere gode effekter på både krop og sind, og har været brugt i århundrede. Den bruges blandt andet som middel, hvis man har søvnbesvær, da den har beroligende effekt. Jeg har derfor brugt den til at spraye på mit sengetøj, så det dufter dejligt om aftenen, når jeg putter mig i det. Planten virker desuden antibakteriel og beroligende på huden, så man kan også fint spray den i ansigtet, hvor den køler huden af, hvis den er irriteret.

Fransk gult ler:

Den gule mineraller er til at lave ansigtsmasker af, og er det produkt, som er mest anderledes end de produkter, jeg selv normalt bruger. Den kan mikses med både ansigtsolierne og blomstervandet, og dermed laves helt efter ens egne behov. Jeg valgte den gule ler, fordi det er en meget mild ler, som passer til tør og følsom hud. Leret bruges til at afgifte og rense huden helt i porrerne, og er perfekt at bruge, hvis man vil være lidt ekstra frisk til fx et event, eller hvis man skal på ferie. Det føles bare lækkert at få renset huden igennem, og det må siges at være selvforkælelse. Læs mere om, hvordan du laver ansigtsmaskerne her.

Naturlige olier til hud & hår + en snak om holistisk livsstil   

Ordet holisme stammer fra græsk og betyder slet og ret “hel”. Det vil altså sige, at man ser på mennesket som en helhed i stedet for individuelle dele.

11 ting, der er værd at vide om holistisk livsstil:

 • Spis sundt. Du er hvad du spiser, og hvis man fylder det forkerte på kroppen, ja, så fungerer maskinværket dårligere – ligesom en bil. Det er ikke blot for de åbenlyse tegn som fedme eller dårlig hud og hår, men også dit sind påvirkes, hvis kroppen ikke tilføres de mineraler, der skal til for at danne glædesstoffer.
 • Sov godt om natten. Nøj, hvor kan den være udfordrende, for det er jo ikke noget, man kan tvinge kroppen til. Det kan dog være, at der skal træffes nogle valg i livet, som gør en god nattesøvn mulig. Måske nyt job?
 • Drop cigaretterne og skær ned for alkoholen. Behøver jeg forklare hvorfor?
 • Undgå stress. Igen en lidt tricky størrelse. Men det hele hænger sammen: er du stresset, sover du sikkert dårligt, dermed følger let usunde valg af fødevare osv.
 • Tag en pause. Hvis meditation stadig er et ukendt begreb for dig, vil jeg foreslå, at du straks hopper med på vognen – for det virker altså bare! En pause fra alle de tanker, der kan tynge dit sind.
 • Dyrk motion. Er der nogen bedre følelse, end når man lige er kommet hjem helt svedig fra løbeturen eller motionscenteret? Selvtilfredsheden og glæden over at have været fysisk. Med den type jobs, mange af os har, er det helt centralt at huske, at menneskekroppen ikke er skabt til computerarbejde.
 • Ud i solen. Sollys er helt centralt for at opbygge D-vitamin i din krop, som påvirker dit humør. Så kom ud og nap den til dig – også på dage, hvor solen ikke skinner – bare lyset hjælper.
 • Vær social. Det er centralt for et menneske at omgive sig med andre, og det skal der også være rum til blandt alle de øvrige ting på listen. Om det så indbefatter en øl eller to en gang imellem, så handler det om ikke at blive for fanatisk – det er jo helheden, vi snakker om 😉
 • Forkæl dig selv. Nu er det jo desværre ikke sådan, at alle ens småskavanker pludselig forsvinder, hvis bare man følger de her regler, og det kan godt være nødvendigt at hente lidt hjælp udefra. Gør derfor noget, du elsker. Om det er at pleje håret og lave ansigtmaske, eller en tur i spa.
 • Nærvær og fordybelse. Tag dig tid til det, du gør og vær til stede der, hvor du er. Om det er med madlavning eller når børnene fortæller om deres skoledag, i kreativt arbejde eller til kaffe med en god ven, så nyd nuet, lyt og vær til stede.
 • Ekstra vitaminer. Tja, især her i vinteren, kan det godt være lidt så som så med sollyset og dermed d-vitaminerne, eller er jeg den eneste, der synes smagen i frugterne bare er lidt mere… tam? Suppler din kost med ekstra vitaminpiller, og dyk ned i en verden af C, D og E, for at finde fra til den type, du har behov for.

Naturlige olier til hud & hår + en snak om holistisk livsstil

Jeg selv begyndte at interessere mig for det med holistisk livstil og tænkning, fordi jeg havde store problemer med inflammation/betændelse i mine knæ. Da de piller, jeg fik udskrevet af lægen, virkede ret voldsomt mod resten af systemet i kroppen, læste jeg op på anti-inflammatorisk kost, som jeg følte hjalp.

Jeg synes i det hele taget, at det er en spændende verden at dykke ned i, og egentlig “vende tilbage” til mange af de ting, som folk har brugt i århundrede, men som egentlig er blevet glemt lidt. Det er også en af de ting, jeg fandt spændende ved at afprøve og dykke lidt ned i netop de produkter her. Og det er jo ikke så mærkeligt igen, at det hele hænger sammen – både det indvendige og det udvendige.

Chleopatra har desuden en fin blog, hvor de skriver om Sind og Sundhed. Den synes jeg er værd at tage et kig på – bare et lille tip 😉

Se også

Skriv en kommentar