Inspiration til taghave – haveplanlægning

af Marieduhn

Haveplanlægning - inspiration til taghave

Inspiration til taghave 

På denne tid af året kribler det altid i mine fingre efter at komme i haven og ordne og udplante og bare hygge. Lige nu regner det dog og er slet ikke havevejr, og det er da også lidt for tidligt at plante ud endnu, så vi må væbne os med tålmodighed. Der er dog mange spændende ting at tage fat på, inden foråret for alvor slår igennem. Forspirring er en af dem, og haveplanlægning en anden. Da vores taghave stadig for os er helt ny, så skal der i år virkelig tænkes kreativt omkring indretning af den, så vi kan få plads til alt det, vi gerne vil. Det kommer her lidt inspiration til taghave og andre grønne områder. 

I midten af sommeren sidste år flyttede min mand og jeg ind i en dejlig lejlighed, hvor vi har en fin taghave på ca. 40 m2. Det har virkelig været en drøm for mig enten at få have eller kolonihave. Den havde desværre taget en del skade af tørken i sommeren og manglende pasning, så det meste af sidste år stod det på “genoplivning” og kærlighed i rigelige mængder til især hæk og plæne. Det skal der tages revanche for i år!

Jeg er godt igang med at lægge planer for haven, for tiden kan hurtigt få ben at gå på, når først foråret rigtig sætter ind. Helt grundlæggende har jeg disse ønsker:

  • At funktionsinddele haven i en lounge- og en caféafdeling
  • At skabe hygge og afskærmning
  • At få plads til nyttehave med grøntsager, bær og krydderurter

De tre punkter er i virkeligheden tre sider af den samme sag, der går ud på at udnytte vores 40m2 bedst muligt. Vi prioriterer, at haven hovedsageligt skal bestå af spiselige ting, for når pladsen ikke er så stor, kan der ikke være plads til det hele. Så hvor smukke store blomsterbede end er, så synes vi, det er sjovere at kunne spise sine egne rodfrugter til aften 🙂

Læs også: Sådan dyrker du dine egne chili – guide til chiliplanter

   

Hygge og afskærmning

Det siger lidt sig selv, at for at haven virkelig føles som den dejlige oase, den skal være, så skal der hygge ind. Det må gerne være et miks mellem min egen nordiske stil med mange elementer fra Vesterhavet og Skagen (bl.a. mågen, den grønne kugle, som fiskere bruger til deres net og strandsten i alle afskygninger) og lidt marrokansk 1001 nats eventyr stemning med nogle spraglede fliser, hyggelige lanterner og store terrakottakrukker med urter, der dufter af eksotisme.

Jeg har lavet en inspirationstavle på Pinterest med mange af de ting, der giver mig inspiration til taghave. Se den her.

Til vores ene side, er det kun et plankeværk, der adskiller os og naboen, og hvor meget jeg end holder af mine naboer, så er en have et frirum, hvor man skal kunne være sig selv. Derfor vil jeg lave en form for afskærmning ved hjælp af plantekasser med høje vækster, som jeg hænger på stakittet. Her kan afgrøder gro op og lave et levende og hyggelig værn. Det er desuden rart til også at skærme for vinden.

Læs også: DIY guide: smukke plantekasser i træ

Haveplanlægning - inspiration til taghave

Nyttehave med grøntsager, bærbuske og krydderurter

Når man ikke har så meget plads, er det vigtigt at tænkte i mængde og højde. Sagt med andre ord: hvad giver et stort udbytte, som ikke behøver meget jord. Jeg har læst op på forskellige grøntsager, krydderurter og bærbuske, og har efterhånden en fin liste over nye anskaffelser.

I vores have, kan vi ikke plante direkte i jorden, da rødderne kan ødelægge taget. Derfor planter vi i plantekasser og krukker. Jeg vil gerne have de lækre krydderurter, der dufter og smager så dejligt. Forskellige bær bliver det også til. Det er desuden et stort ønske med forskellige grøntsager, som vi kan basere vores madlavning på og bliver (om end kun en smule) selvforsynende.

I et senere indlæg vil jeg skrive om, hvilke afgrøder jeg vælger at have i min have.

Læs også: Hjemmelavede planteskilte diy

Haveplanlægning - inspiration til taghave

Funktionsinddeling af haven

Da vi overtog haven, var der allerede en dejlig loungeafdeling, som vi brugte til alt sidste år. Her solede vi os, her spiste vi, her arbejdede vi og hyggede med gæster. Det var dejligt, at haven på den måde allerede kunne tages i brug fra den første dag, men vi er også blevet enige om, at der er afdelinger i haven, vi mangler.

Det er især en spisebordsafdeling med cafébord og stole. Det er bare rarere at kunne sidde “rigtigt”, når man spiser, eller når jeg sidder og arbejder ved computeren. Derfor vil vi funktionsinddele haven.

Det kan man jo gøre på mange måder, men vi kommer til at bruge pallerammer til bed, mine hjemmelavede plantekasser og nogle forskellige potter. Vi vil skabe en form for levende “halvvæg” med disse ting, som også giver haven flere hyggelige kroge og mere plads til at dyrke på.

Hvilke haveplaner har du for foråret? Det er hyggeligt, hvis du vil dele 🙂

Se også

Skriv en kommentar