DIY spejl med fugemasse – sådan opgraderer du et genbrugsfund

af Marieduhn

DIY spejl med fugemasse - sådan opgraderer du et genbrugsfund

 

DIY spejl med fugemasse er en sjov måde at skabe sit helt eget unikke møbel. Med fugemasse eller PU-tætningsskum kan du lege og skabe de skønneste organiske former, og ikke to resultater er ens. Prøv også at lave din egen vase eller plantehænger som projektet her. Den perfekte måde at opgradere et genbrugsfund. Her får du min guide til at arbejde med fugemasse.

Min entré har nu fået en slags krone på værket – og det er i form af det gamle spejl, jeg har opgraderet med fugemasse. Jeg er vild med at shoppe brugt, og et af mine absolut favoritsteder er Kræmmergården nær Dragør. Et andet sted, jeg flittigt besøger, er de lokale genbrugsforretninger og DBA. Der er så mange spændende ting at finde, som ikke koster alverden. Men for mig sætter det virkelig fantasien igang at se de her til tider skøre, skæve og uigenkendelige ting, for hvad kan det dog ikke blive til med lidt håndarbejde og fantasi?

Det bæredygtige aspekt fylder også meget for mig, for hvorfor ikke benytte sig af nogle af de ting, der allerede er produceret? Tag fx et spejl som dette, der er i supergod kvalitet, blot med en kedelig ramme – hvor mange muligheder er der ikke for at opgradere det og gøre det helt unikt og personligt?

Spejlet kostede mig 85kr, og det var facetslebet i siderne. Det er jeg personligt ikke tilhænger af, så det skulle dækkes på en måde sammen med den brune ramme. Hvis du selv køber spejle brugt, så bemærk om der er alderpletter på det og hvordan bagsiden ser ud. Facetslibninger er ofte tegn på kvalitet, og det er det også gerne, hvis spejlet vejer en del.

Fugemasse har jeg tidligere arbejdet med – se mine vase her – og det er et spændende materiale. Det lever sit eget liv, så man aldrig kan være sikker på resultatet (hvilket også er charmen ved det). Du kan vælge at påføre det med det lille rør på, der medfølger, hvilket gør at skummet bobler rigtig meget op. Eller du kan tage røret af og sprøjte direkte fra mundstykket, hvilket gør det lettere at styre, men den luftige effekt er mindre. En flaske som den, jeg bruger her koster 28kr i Harald Nyborg. Der går en flaske til et spejl på størrelse med mit.

Prøv også: Upcycling af vaser med neglelak – supernem diy guide

DIY spejl med fugemasse - sådan opgraderer du et genbrugsfund DIY spejl med fugemasse - sådan opgraderer du et genbrugsfundDIY spejl med fugemasse - sådan opgraderer du et genbrugsfund

DIY spejl med fugemasse – guide

Du skal bruge

  • et spejl
  • 1 flaske fugemasse (til et spejl af denne størrelse)
  • hvid maling (min hedder Neutral Hvid nr 34 fra Nordsjö, Sadolin og er en rigtig god maling)
  • pensel
  • bagepapir

Sådan gør du

  1. Afdæk med bagepapir, da skummen let slipper herfra igen. Monter mundstykke og rør på din flaske med fugemasse og ryst den gryndigt. Sørg for, at der er god udluftning. Sprøjt massen på dit spejl, men du bevæger flasken let fra side til side. Du kan variere tætheden af massen ved at sprøjte det tættere eller mindre tæt bestemte steder. Vær opmærksom på, at skummen hæver op til 4 gange i størrelse.
  2. Når skummen er tørret godt op – efter ca et døgn – skal spejlet males. Dæk spejlet af så godt som muligt. Brug en større pensel til de stor flader, og en mindre mod selve spejlet.
  3. Det kan være svært at få malingen helt ind under siderne på indersiden af spejlet. Den bedste metode, jeg kender, er at skubbe et papir så langt ind under som muligt og bruge en mindre pensel herimod. Jeg har givet mit spejl to omgange maling.
  4. Du kan skrabe med en negl, hvis der er kommet lidt maling på selve spejlet. Så er det klar til ophængning 🙂

Note.

Der vil komme nogle gullige kanter i siderne helt ind til spejlet, men det er svært at undgå. Jeg synes dog ikke, at man lægger mærke til det, når spejlet hænger på sin plads.

IMG_2392
IMG_3573
IMG_2403
IMG_3582

Har du prøvet guiden?

Jeg vil elske at høre, hvordan det gik! Kommenter herunder eller del et billede på Instagram med hashtagget #byduhn – så tales vi ved.

Find mere inspiration på min Instagram eller Facebook profil, hvor jeg løbende lægger hyggelige idéer og projekter ind 

DIY spejl med fugemasse - sådan opgraderer du et genbrugsfundDIY spejl med fugemasse - sådan opgraderer du et genbrugsfundDIY spejl med fugemasse - sådan opgraderer du et genbrugsfund

Se også

2 kommentarer

Pernille 08/03/2023 - 13:42

Hej. Brugte du akryl fugemasse?
Er lidt i tvivl om hvilken det skal være.

Svar
Marieduhn 18/04/2023 - 19:43

Hej Pernille

Ja, det mener jeg bestemt, det var. Jeg købte den i Harald Nyborg, og den var i en pink indpakning. Kostede omkring 20-25kr. Kunne desværre ikke lige finde et link til den, men håber, du er ledt på rette spor 🙂

Knus Marie

Svar

Skriv en kommentar