Sådan tørrer du enebær – krydderi til madlavning, simreretter eller gin

af Marieduhn

Sådan tørrer du enebær - krydderi til madlavning, simreretter eller gin

 

Enebær er et dejligt krydderi til madlavning, simreretter eller gin. Busken har de fine små blå bær, som kan bruges både frisk og tørret. Pluk enebærrene nu, hvor de er i sæson, lad dem tørre og gem dem til efteråret og vinteren. Så nemt er det at blive selvforsynende – på enebærfronten. Her får du en guide til sådan tørrer du enebær.

Jeg elsker enebær, og bruger dem aktivt til mange forskellige retter. Det kan være fisk- og kødretter, eller i en wokret sammen med eksempelvis min egen hjemmetørrede porse. Jeg knuser bærrene, og det er nemt, når de er tørre. Du kan også bruge dem mere klassisk i forskellige simreretter – blandt andet denne enebærgryde fra Valdemarsro – og efteråret er virkelig tiden til netop dette.

Prøv også: Tørring af krydderurter – tør din egen porse til efterårets retter

Sådan tørrer du enebær - krydderi til madlavning, simreretter eller gin

Gode råd, når du plukker enebær

Først skal bærrene dog hentes hjem, og lige nu begynder de at skifte farve fra den lysegrønne, til en smuk dyb blå, og det er her, vi gerne vil plukke dem. Der er flere gode råd, jeg gerne vil give, når du begiver dig ud for at samle enebær.

  • Tag altid en beholder med. Det er ikke de mest smattende bær, men det er rart at kunne gemme dem i en plastbeholder eller pose, når de er samlet ind.
  • Handsker! Enebær er en meget stikkende busk, og det er ikke rart at blive spiddet under indsamlingen.
  • Gå i hedeområder eller steder med sur eller næringfattig jordbund – det er enebærbuskens mest foretrukne vækstforhold.
  • De modne bær falder let af grenen, så en anden teknik til at plukke er, at køre hånden (med handske) over grenene med en beholder placeret nedenunder. Mange vil falde af af sig selv, hvis du “nulrer” dem lidt, og du kan samle flere på én gang.
  • Bemærk at der findes både han- og hunbuske, og de ser ret forskellige ud. Kun hunnerne bærer bær, og som i vore egen verden står de gerne side om side. Det er sjovt at notere sig, hvis du fx har børnene med ud at sanke.

Sådan tørrer du enebær

Når enebærrene er plukket, er det meste af arbejdet gjort. Rens dem ved at si eller sortere eventuelle grene eller nåle væk. Læg dem i en skål eller på noget køkkenrulle og lad dem lufttørre. Alt efter, hvor store og hvornår på sæsonen, du plukker dem, tager det et par dage til en uge for dem at tørre. De kan også tørres i ovn ved lav varme i et par timer. Hæld dem på små glas – de er enormt dekorative. Brug dem også som hyggelige gaver – alle elsker gaver med lidt ekstra kærlighed.

Har du prøvet guiden?

Jeg vil elske at høre, hvordan det gik! Kommenter herunder eller del et billede på Instagram med hashtagget #byduhn – så tales vi ved.

Find mere inspiration på min Instagram eller Facebook profil, hvor jeg løbende lægger hyggelige idéer og projekter ind 

Sådan tørrer du enebær - krydderi til madlavning, simreretter eller gin

Se også

Skriv en kommentar