DIY: fuglekugler til vinterens småfugle

af Marieduhn

Hjemmelavede fuglekugler vinter diy

Hjemmelavede fuglekugler.

Er der noget skønnere her i vinteren, end når de små fugle, der er blevet tilbage, kommer forbi vinduet og hilser på? Som et tegn på, at foråret er lige fremme, og vi bare skal være tålmodige. Med disse små hjemmelavede fuglekugler, kan du lokke dem lidt tættere på vinduerne i din stue. De giver liv i haven, og så hjælper du jo også fuglene, der nok kunne trænge lidt på denne årstid 😉 

Der er mange måder at lave disse fuglekugler på. Jeg har valgt at lave dem så “naturlige” som muligt ved at arbejde maden op omkring en grankogle. På denne måde bruger man naturens egne produkter, og den tanke kan jeg godt lide.

Det kan være en fordel at samle grankoglerne tidligt og tage dem med indenfor. De åbner sig nemlig i skællene, og det bliver lettere at få maden ind imellem.

Alt du skal bruge (ca. 5 store kogler):

  • 500 g blandede fuglefrø
  • 500 g svinefedt
  • grankogler

Sådan gør du:

Smelt svinefedtet i en gryde til det bliver flydende. Hæld derefter fuglefrøene i og rør rundt. Stil blandingen på køl eller udenfor og lad det køle ned. Se til det med jævne mellemrum og rør rundt – det må ikke størkne helt.

Mens massen bliver fastere, kan du binde snore omkring toppen af koglen. Find en “rande” mellem skællene, og sno snoren to gange omkring. Før snoren op gennem et par af koglens “blade”, og bind den sammen i toppen.

Når massen er blevet mere fast, så den er til at forme, skal den bearbejdes op omkring koglerne. Sæt koglen ned i gryden og brug en ske. Skeen føres nedefra og op, således at massen kommer ind imellem skællene. Til sidst kan du glatte de ydre lag.

Hæng koglen til tørre et køligt sted – eksempelvis udendørs.

Hjemmelavede fuglekugler vinter diy   Hjemmelavede fuglekugler vinter diy

Jeg har hængt mine fuglekugler op i et lille grantræ i “haven” – som egentlig mere blot er en del af resten af vildnisset heroppe. De ser hyggelige ud, og jeg glæder mig til at spurvene kommer forbi og smager på dem.

Jeg må indrømme, at fuglesang eller fuglekvidder er en af de ting, jeg savner mest om vinteren. Og kan ikke vente til at høre den første solsort fløjte en lille glad melodi.

Hvad glæder I jer til ved foråret?

Prøv også: DIY islanterne til de mørke vinteraftener

Se også

2 kommentarer

Camilla 23/01/2018 - 18:43

Jeg plejede altid at lave dem her som barn, men har ikke rigtigt gjort det siden. Måske jeg skulle komme i gang med det igen. Vi har noget så eksotisk som grønne papegøjer, der lever frit her i Amsterdam, så dem kunne man jo lige glæde med lidt mad i vinterkulden (:

Svar
Marieduhn 24/01/2018 - 18:02

Hej Camilla
Det lyder ret fantastisk med grønne papegøjer 😀 Jeg oplevede selv sådan nogle, engang jeg besøgte Athen, og de er rigtig søde.
Er glad for, at projektet her kan inspirere – det var i hvert fald hyggeligt at lave.
Knus fra Marie

Svar

Skriv en kommentar