Det særlige ved et kalenderlys og lidt om traditioner

af Marieduhn

kalenderlys og traditioner

Der er noget helt særligt ved et kalenderlys. At tælle ned dag for dag frem til juleaften, og glæde sig over, at vi kommer tættere og tættere på. Så kan vi da ikke andet end at blive en smule nostalgiske, kan vi? I min familie har vi altid lavet vores egne dekorationer, og vi gik altid en lang tur i skoven og samlede til det først. Så stod den på gløgg/ kakao til børnene og æbleskiver efterfølgende, mmm, der er nogle traditioner, jeg aldrig bliver træt af…

Det var min mor, der oftest stod tidligt op og tændte kalenderlys. Ligesom hun ofte bagte morgenboller, så hjemmet duftede fantastisk, når jeg åbnede døren fra mit værelse. Selv den dag idag, er hun også på pletten, når min bror og jeg er hjemme på besøg, og laver altid noget særligt lækkert, som hun ved, vi elsker. Min far stod altid for de udendørs sysler – og det gør han stadig 🙂 Han sætter lyskæder op, så haven ser fortryllet ud, og han sætter juletræet på fod til den store dag. Vi rejser snart til Norge for at fejre julen, og her ser naturgrunden udenfor endnu mere magisk ud med smukke lyskæder i træerne og sneen, der drysser fra dem, når det blæser.

Jul og lange gåture i naturen har altid været tæt forbundet for mig. Både i skovene, hederne og stranden omkring Skagen, og også i skoven på fjeldet bag vores hytte i Norge. Der er intet så godt som en god julefrokost efter nogle gode timers vandring i skoven, så man med røde kinder og lidt forfrossen næse virkelig har fortjent den. Og så er der så uendeligt mange smukke dekorationer at lave ud af ting, man kan samle rundt omkring.

Traditionen med kalenderlyset

Jeg har læst mig frem til, at kalenderlyset er en forholdsvis ny tradition og bunder i, at man i skolerne talte dagene til jul således. I 1935 udkom den bog af Lis Byrdal, Smaa Fester – glade Gæster, der nøjere beskrev de hjemmelavede kalenderlys med påtegnede streger og numre, og princippet med at brænde et lille stykke dag for dag.

Asp-Holmblad, dansk lysfabrikant, var den første til at producere og fabriksfremstille kalenderlys eller tællelys i Danmark, og de første blev solgt under besættelsen i 1942. 

Det er også en del af traditionen, at man selv laver en juledekoration med ler og naturpynt omkring kalenderlyset. Det er oftest gran, kristtjørn, grankogler og kugler og bånd, der indgår i disse dekorationer. Egentlig lever vores juledekoration i år meget fint op til disse traditioner 🙂

Se også: Adventskrans inspiration og god julehygge

Vores kalenderlys i år

Den gamle sandblæste rod er en, jeg altid finder frem af julekassen og laver dekorationen til kalenderlyset på. Jeg fandt den engang på en af mine gåture på heden omkring Skagen, og jeg vil beholde den så længe, den stadig kan hænge sammen. Den er så smuk med sin lyse vejrbidte farve, og minder mig om, hvor forkrøblede træerne i Skagen er grunden det barske klima. Revnerne og ormehullerne viser, at den har alder.

Jeg har sat lyset fast med ler, som jeg har dækket med lav. Husløget har jeg gravet op i mine forældres have, og troldegrenen er fra min mands søsters have. Hvis du har venner eller familie med have, kan du med fordel gå en runde og spørge, om du må klippe nogle ting derfra. Det er ofte ikke meget, der behøves, men det kan godt blive dyrt, hvis det hele skal købes ind fra butikkerne. Og så er det desuden hyggeligt at have lidt fra forskellige sider. De små juletræer er viklet i bronzefarvet bonzaitråd, og er meget simple at lave.

♥ ♥ ♥

Jeg må indrømme, at det ikke er blevet til de store dekorationer i haven i år. Da alt stadig er helt nyt, har jeg koncentreret mig om at frostsikre og plante forårsløg, hvilket også tager tid, når man skal lære alt fra bunden af 😀 Men det er også det, julen handler om – at tage tingene som de kommer lidt efter lidt, opbygge traditioner over tid og udvikle på dem, så de bliver helt ens egne, og skabe rammer for kreativitet og hyggelig tid med hinanden, så man undgår, at julestressen tager over… er det ikke sandt? 🙂

Se også: Opskrift på julesmåkager med chokolade

kalenderlys og traditioner   kalenderlys og traditioner

Se også

Skriv en kommentar