Lys af bivoks – sådan laver du dine egne hjemmelavede lys

af Marieduhn

Lys af bivoks - sådan laver du dine egne

Lys af bivoks er en hyggelig og simpel ting selv at lave. Du kan give dem mange forskellige former og lege med udseendet alt efter dine ønsker, og hvad der passer til dine lysestager. Dertil kommer, at lys af bivoks er sundere for indeklimaet end almindelige stearinlys, og så dufter vokspladerne fantastisk, mens man arbejder med dem. Her kan du finde en guide til, hvordan du laver dine egne hjemmelavede lys af bivoks.

I vintertiden tænder vi lys både ude og inde, fordi vi sådan trænger – og fordi det bare er så hyggeligt! Det er ikke svært at gætte på, hvorfor vores forfædre havde behov for en lysfest midt i den allermørkeste tid på året. Jeg elsker stearinlys af forskellige art, og laver i vinteren både indendørs og udendørs dekorationer med lys. Se eksempelvis denne islanterne til de frostklare vinteraftener eller disse lysestager af strandsten.

Vinteraftener er til gengæld perfekte til kreativt arbejde, og disse lys er ganske simple at lave og med flotte resultater. Lysene her har brændt virkelig godt med en rolig flamme uden at ose – hvilket tillige er godt for vores indeklima. Desuden er der lang brændetid i dem i forhold til almindelige stearinlys. Jeg har brugt danske økologiske bivokstavler – se listen over, hvad man skal bruge herunder.

Projektet er ret simpelt, og jeg ville ikke tøve med at lave det sammen med børnene – god fornøjelse 🙂

Lys af bivoks – guide til dine egne

Lysene kan laves på mange forskellige måder, og jeg viser herunder to: høje tynde lys og små “kantede” lys. Det afgørende er, hvordan du skærer dine bivoksplader. Teknikken er den samme. Mine plader er 30×25,5 cm.

Du skal bruge:

Reklamelinks forekommer

 • Voksplader af bivoks – Økologiske og danske plader af bivoks (her), forskellige farver bivoksplader (her)
 • Væge
 • Skæreunderlag
 • Hobbykniv
 • Adgang til almindelig ovn

Sådan gør man – høje lys:

 1. Skær pladen med hobbykniven diagonalt. Mål 3 cm ned i det ene hjørne, og 3 cm op i det modsatte (se billede). Der kan blive to lys ud af en plade på denne måde.
 2. Varm pladerne i en ovn på 45 grader ca. 1 minut. Dette gør dem bløde, så de kan bøje. Jeg satte skærebrættet ind i ovnen, og varmede pladerne herpå.
 3. Bøj den modsatte kant af den, du har skåret (den lige), ned langs skærebrættet, og vend pladen om. Læg vægen i folden og pres voksen sammen omkring vægen. Sørg for, at et par cm af vægen stikker op fra det, der bliver toppen af lyset.
 4. Rul pladen og se til, at den bliver rullet rimelig lige. Tryk jævnt, mens du ruller. Klip enden af vægen.
Lys-af-bivoks
lys-af-bivoks-2
Lys-af-bivoks-4
lys-af-bivoks-3

Sådan gør man – små lys:

 1. Skær pladen på tværs i den ønskede højde. Jeg har skåret mine på den brede led, da det gav de tykkeste lys, og delte pladen i 3 lige store dele, dvs. 8,5 cm.
 2. Varm pladerne i ovnen som før, 45 grader ca. 1 minut.
 3. Placer vægen som vist på billede 2, og rul pladen som vist på billede 3.
 4. Klip vægen af, og du har dit færdige resultat.
bivokslys
bivokslys3
bivokslys2
bivokslys4

Tips til dine lys af bivoks!

Som sagt er disse plader af en økologisk type produceret af danske bier – se links i “Du skal bruge”. De har deres naturlig farve, og dufter fantastisk. Vil du have mere knald på dine lys, kan man også få voksplader, der er indfarvet i forskellige farver. Måske næste års kalenderlys skal laves i en rød udgave af disse?

Ud over farve, kan du eksperimentere videre med mål, tykkelser og former, og skabe dine egne personlige og hyggelig lys. Vær opmærksom på, at pladerne fås i mange forskellige prisklasser.

♥ Find mere inspiration på min Instagram eller Pinterest profil, hvor jeg løbende lægger hyggelige idéer og projekter ind 

Se også

2 kommentarer

VenterPaaVinBlog 15/01/2020 - 11:47

Sikke en god idé – dejligt at der er et produkt, der er lidt mere ‘forsvarligt’ at bruge 🙂

Svar
Marieduhn 17/01/2020 - 13:28

Tusind tak <3

Ja, det er dejligt, når de hyggelige projekter kan kombineres med noget praktisk og sundere. Jeg er også ved at eksperimentere med soyalys, som skulle være det bedste ift. indeklima, meeen de udfordrer mig lidt mere at lave! Laver selvfølgelig et opslag, hvis jeg kommer i mål med projektet 😉

Mange hilsner
Marie

Svar

Skriv en kommentar