Gode råd mod hedebølge og varme sommerdage

af Marieduhn

Gode råd mod hedebølge og varme sommerdage

Vi er lige vendt hjem fra den dejligste rejse til Sydfrankrig, og som så mange andre steder i det centrale Europa, blev vi hårdt ramt af hedebølge. Det var noget af en øjenåbner for os med vores vi-skal-nå-at-opleve-en-hel-masse-nu-vi-er-afsted mentalitet, hvor lidt man kan, når temperaturen nærmer sig de 40 grader. Oplever du noget lignende? Så læs denne guide med gode råd mod hedebølge.

Vores rejse tog os i år til det sydfranske, nærmere bestemt vinområdet Vinsobre ved Rhonefloden i Provence. Vi havde indlogeret os privat hos en vinbonde, som laver de dejligste krydrede rødvine, som vi første gang stiftede bekendtskab med for nogle år tilbage.

Som altid, når vi rejser, havde vi masser af planer og idéer til ting, vi skulle opleve, steder der skulle besøges, vandreture vi ville gå. Vi er altid meget igang, når vi er afsted og det der med at slappe af… det er vi nok ikke de bedste til 😉

Trods de mange gode og velmenende idéer i vores hoveder, måtte vi, da hedebølgen virkelig satte ind, erkende, at der er grænser for, hvad man kan, når temperaturen ude overstiger kroppens egen.

Læs også: Gode råd mod jetlag

Gode råd mod hedebølge og varme sommerdage

Flere faktorer spiller ind

Det er ikke fordi, vi ikke har oplevet varme før. Jeg selv har altid rejst meget i Sydeuropa i sommeren, og boet i Grækenland, hvor temperaturen ikke sjældent oversteg de 40. Alligevel har jeg aldrig før oplevet at være så hæmmet af det. Der er nemlig mange parametre, der spiller ind. Parametre som:

 • luftfugtighed
 • tilvænning til klima (hvor lang tid har kroppen til at vænne sig til de nye temperaturer)
 • mulighed for nedkøling
 • størrelse
 • alder

Gode råd mod hedebølge

Ejerne af vingården var briter, der for over 10 år siden tog springet og flyttede til Frankrig. Derfor kendte de om nogen til udfordringen med varmen for os nordboere. Flere af rådene herunder er nogle, de har givet os.

 • Drik masser af vand! Det er naturligvis helt essentielt, at når man sveder meget, skal væsken indtages på anden vis. Det skal ikke være for koldt (helst lunkent), da kroppen ellers vil bruge energi på det, og det skaber mere varme.
 • Spis salt. For at binde væsken i kroppen, er det vigtigt at spise salt. Snup nogle salte nødder og en masse salte oliven – det er ikke det værste 😉
 • Bliv i skyggen eller brug hat. For at undgå solstik, er det vigtigt, at hoved afholdes fra voldsom opvarmning, og kroppen ligesådan. Brug derfor de varmeste timer i skyggen, eller beskyt hovedet med en hat.
 • Vær påpasselig med solbadning. Ja, jeg ved godt, at mange af os tager på ferie for netop at få en dejlig kulør ud af det, men en solbrændt hud er en varm hud.
 • “Stay moist!” var et vigtigt råd fra vores engelske familie, og især hår og nakke. Gør håret vådt og lad det tørre selv, og gør evt. det samme ved din trøje. Så længe, det er vådt, vil det køle.
 • Lyst tøj i lette materialer. Det absorberer ikke solens stråler som det sorte/farvede tøj gør, og det tillader luften at komme ind til din krop. Det må gerne dækkende huden (det virker også beskyttende), så længe det ikke er tætsiddende.
 • Bade ved kropstemperatur og ikke koldere. Kroppen vil bruge energi på at varme kroppen op igen efter et koldt bad, hvilket vil give mere varme i kroppen efterfølgende, og det ønsker vi ikke.
 • Tidligt op, sent i seng. Der er nu en god grund til, at sydeuropæerne har opfundet siesta – der er behov for en pause midt på dagen, hvor det er allervarmest. Livet leves om morgenen og aftenen, hvor der er bare en lille smule køligere.
 • Luft ud, inden solen står op, og hold ellers dørene lukket. Vi er vandt til at lufte ud om dagen, men når varmen er så høj, skal den ikke lukkes ind. Vi stod tidligt op for at lufte ud (lige inden solen stod op), da det er den koldeste tid af natten (for os ville det sige 25 grader!).
 • Vand ved sengen. Dehydrering sker ikke kun om dagen, men i høj grad også om natten. Hav derfor en flaske med vand stående ved sengen. En anden ting, den er god for, er til at hælde nogle dråber på kroppen om natten, hvis du vågner badet i sved. Væske køler også udenpå kroppen. Hold kroppen så fugtig som muligt (selvom det godt kan virke lidt klamt at sove i!).
 • Gå i seng med vådt hår. Vådt hår er altid en god idé, da det køler fantastisk godt. Især os langhårede, kan mærke en stor forskel. Selvom det kan være udfordrende, kan vådt hår ved sengetid hjælpe mod hede nætter. Så skyld dit hår efter tandbørstningen og læg et håndklæde på puden.
 • Skær ned på ambitionerne! Sidst men ikke mindst, så må vi indse, at vi bare ikke kan de samme ting ved 40 grader som ved 30, og selvom det kan stride mod vores nordiske effektivitets-mentalite, så må vi droppe eller skære kraftigt ned på vores ambitioner for alt det, vi gerne vil nå. Måske en meget god øvelse, når nu man er på ferie?

Jeg håber, du fik god inspiration til de varmeste sommerdage. Har du andre gode råd mod hedebølge, er du meget velkommen til at smide dem i kommentarfeltet herunder 🙂

Følg også med i min visuelle verden på Instagram her.

Se også

Skriv en kommentar