Gode råd mod jetlag

af Marieduhn

Gode råd mod jetlag

Inden jeg rigtig går igang med at fortælle og vise frem om min skønne rejse til USA, er der et andet emne, jeg lige vil vende med jer: nemlig jetlag. For puh, hvor har jeg været i knæ her den sidste uges tid på grund af det! Jeg har aldrig før rejst så langt, så det er et helt nyt fænomen for mig.

Det var ikke noget, jeg havde regnet for noget særligt, da jeg bestilte rejsen og da syntes, at jeg sagtens kunne begynde på arbejde om mandagen efter at være kommet hjem om søndagen. Nu var vi i Californien, og der er 9 timers forskel på døgnet i forhold til Danmark. På rejsen mod vest, var det ikke noget problem. Vi holdt os længe vågne og gik tidligt i seng. Det var i grunden ret skønt at kunne sove tidligt, for så vågnede jeg af mig selv et sted mellem 5 og 6 og kunne i ro og mag gå ud og se solopgangen – og er der nogen bedre start på dagen?

På vej hjem var det dog en anden sag, og efter at have læst lidt op på det, har jeg da også fundet ud af, at øst-flyvninger altid er de mest problematiske. De første par dage følte jeg ikke noget særligt, ud over lidt tidsforvirring. Men midt i ugen blev jeg helt fældet af uendelig træthed, kvalme, ubehag i kroppen og en voldsom tørst. Da jeg læste op på det, var de alle klassiske eksempler på jetlag.

Jeg har samlet lidt gode råd fra forskellige kanter, og hvis du sidder inde med flere, så skriv dem endelig i kommentarfeltet nederst på siden. Jeg tager imod med kyshånd!

Gode råd:

  • Stil uret efter den lokale tidszone, allerede når du sidder i flyveren på vejen. Det handler om at omstille sig den nye tidszone så hurtigt som muligt – også mentalt.
  • Overhold de lokale sengetider. Du bliver måske nødt til at gå i seng, selvom du ikke er træt, eller trække din dag lidt længere end normalt.
  • Spis det måltid, der passer til den lokale tidszone. Din døgnrytme følger din spiserytme, så hvis du lander om morgenen, så spis morgenmad, selvom det er aften hjemme. Dette hjælper flyselskaberne gerne med ved at servere efter destinationen.
  • Drik masser af vand både op til og under flyturen. Flyet er et tørt miljø, så det er nødvendigt. Spar på alkoholen, da det er med til at dehydrere kroppen.
  • Kom ud i dagslyset. Selvom det kan være lidt svært på vores breddegrader, så hjælper dagslyset mod jetlag. Tilbring så meget tid i dagslyset, du kan, det hjælper det indre ur med at stabilisere sig.
  • Motioner både under og efter rejsen. Motion er godt for den uro, mange oplever under rejsen, så et par ture op og ned ad gangen kan være godt for både uro og vand i benene. Motion efter rejsen er med til at trætte kroppen på naturlig vis og dermed til gavn for søvnen.

De råd er nogle, jeg selv har brugt, og jeg har fundet dem lidt rundt omkring i mine søgninger. Nu glæder jeg mig bare til at være helt oppe i omdrejninger igen!! X)

Har du ellers nogle erfaringer? Så del dem gerne her 🙂

Gode råd mod jetlag

Se også

Skriv en kommentar