Vandring i Grand Canyon og brænd over North Rim

af Marieduhn

En vandring i Grand Canyon er ikke til at komme udenom, når man er på roadtrip i det område af Arizona. Vi havde afsat en hel dag til hiken, som skulle vise sig at byde større naturoplevelser, end vi havde regnet med. Vi havde på det tidspunkt hørt om og fulgt med i udviklingen af de store skovbrænde i det nordlige Californien, som det år ødelagde enorme vinområder, men havde ikke forestillet os, at vi selv skulle opleve en flig af det. Men det kom vi til, plus meget mere.

Vi var kørt fra Monument Valley over byen Page med den smukke Antilope Canyon og Horseshoe Bend, og var nu på vej til byen Williams, som ligger nær den enorme kløft, som Grand Canyon udgør. Williams er et godt sted at overnatte, tilpas tæt på Grand Canyon til, at man kan nå den til en dagstur, men tilpas langt væk til, at priserne for overnatning ikke er eksploderede.

Williams ligger på den gamle Route 66, og som en af de få af småbyerne her fungerer den stadig med sine moteller, restauranter, barer og småshops, hvor man kan købe alt fra cowboyhatte og -støvler til souvenirs med Route 66 logo på. Her skulle vi bo på et klassisk lille motel midt i cowboyland.

Læs også: Horseshoe Bend og det fantastiske ved et roadtrip i det vestlige USA

   

Der er flere måder at opleve Grand Canyon på. Fra et to-dages trek, hvor man overnatter i bunden af kløften til de små fotostops oppe fra kløftens kant, hvor man kan blive fragtet imellem i busser. Man kan også vælge at afsætte en dag, hvor man vandrer ned og op ad samme rute. Den smukkeste af kløftens sider skulle efter sigende være South Rim, hvorfor vi valgte at gå ned herfra.

Langs ruten, der er ganske velpræpareret, er udsigtspunkter markeret med forskellige navne. Det vil sige, at man på forhånd kan udvælge sig den længde, man har lyst til at gå og have det punkt som mål. Vi udvalgte os Skeleton Point, som er det længste, der anbefales at gå på en endagsvandring. Herfra har man desuden kig ned til Coloradofloden i bunden af kløften.

I Grand Canyon bliver der ofte stegende hedt, da det fungerer lidt som en gryde, hvorfra luften står helt stille. Derfor skal man have store mængder vand med – både ned og op, og der er ingen mulighed for at købe undervejs. Kløften er rig på dyre- og fugleliv, og det er især de frække grå egern, man støder på. Mens vi sad og spiste vores velfortjente frokost, skete der noget helt uventet: en stor sort ravn landede under en meter fra, hvor jeg sad. Den blev siddende her det meste måltidet igennem, og vi fik nogle fantastiske billeder af den. Jeg har aldrig i mit liv været så tæt på en vild fugl, og det er sådan en unik oplevelse, man hverken kan planlægge sig til eller være sikker på at opleve igen. Sådan én man føler sig rig af.

Læs også: Ankomst til Los Angeles: Santa Monica, Pieren og Venice Beach

   

I løbet af dagen skiftede kløften udseende og den i forvejen røde jord blev endnu mere rødlig, da nogle mærkeligt brune skyer trak op over North Rim og lagde sig som et tyk lag imellem os og solen. Det var markant, hvordan vejret blev køligere og stien nærmest mørk, og det gik op for os, at det var skovbrænde, der sendte sodlag gennem luften og nu var nået hele vejen over til os. Jeg forstår nu bedre, hvorfor myter som Guds mørklægning af Egypten er opstået som et behov for at forklare fænomener som vulkanudbrud og askespredning i luftlagene.

Langs vejen på vores tur hjem i bil stod der skilte med påbud om ikke at lukke luft ind udefra, og langs grøftekanten og iblandt de spredte træer inde over markerne steg hvid røg op fra undergrunden. Vi kunne nu selv se, hvordan brænde kan opstå af ingenting, og det var en ret vild følelse. Heldigvis er mange af brændene styret af staten og under kontrol, og det var nu en god tanke.

Hjemme i Williams gik vi på burgerrestaurant med hjemmebryggede øl, som vi havde opstøvet dagen før – den bedste burger vi smagte på hele turen – et godt bad, for vi var virkelig støvet, og derefter tidligt i seng efter en hård og god vandring og mange oplevelser rigere 🙂

Herunder er to billeder taget fra ca. samme sted blot før og efter, at røgen fra brænder er taget til. Desuden også et billede af den røde sol.

♥ Se hele vores rute på rutekort her ♥

       

Se også

Skriv en kommentar