Sådan lægger du en kjole op – fra aftenkjole til sommerkjole

af Marieduhn

Sådan lægger du en kjole op - fra aftenkjole til sommerkjole

Oplægning af kjole er ikke svært og kan være helt nødvendigt i sommervarmen, eller hvis man (som jeg) ikke er blandt de højeste og derfor ofte skal lægge tøj op selv. Med få ændringer kan gammelt tøj komme til deres ret igen og bruges i en ny sammenhæng. Det er både godt for miljøet og for ens egen glæde over et køb. Her har jeg fundet en lang aftenkjole frem, som jeg sidste år syede om til en skøn sommerkjole. Så har du lignende på lager, er det tid at finde det frem fra gemmerne og følge denne guide: Sådan lægger du en kjole op.

Jeg har sagt det før: jeg elsker at genbruge! At se nye muligheder og vække glemte skatte til live igen. Det gælder både i min indretning i hjemmet og i mit klædeskab. Der er ikke noget mere givende end at rette op på fejlkøb eller “modernisere” ting, der er gået af mode. Det kræver blot en kreativ og legende tilgang og mod på en udfordring.

Denne kjole havde jeg hængende i nogle år, før jeg (endelig) fik den hevet frem af skabet sidste sommer. Den var hellang og købt til aftenbrug, og i virkeligheden ganske upraktisk fordi den var så lang. Jeg havde mere brug for en sommerkjole, jeg kunne bruge om dagen, og jeg var glad for at have den med mig, da vi tog på sommerferie i Frankrig. Det gør samtidig kjolen mindre formel, at den ikke er hellang længere.

Jeg har før skrevet om, hvordan man lægger bukser eller en jumpsuit op (se guiden her), og det er samme teknik, jeg bruger. Det er en simpelt måde at lægge tøj op på, og der skal hverken bruges overlocker eller syes zigzag kant. God fornøjelse.

Prøv også: DIY shorts – sådan genbruger du dine gamle jeans

Sådan lægger du en kjole op - fra aftenkjole til sommerkjole

Sådan lægger du en kjole op – trin for trin

Nedenstående er en guide til faste stoffer, der ikke er stretch i.

Du skal bruge:

 • symaskine / nål og tråd
 • sytråd i matchende farve
 • målebånd
 • kridt til afmærkning eller en blyant
 • en stofsaks
 • knappenåle
 • strygejern og -bræt

Sådan gør du:

 1. Ifør dig kjolen, som skal lægges op. Fold den op på indersiden, til den har den ønskede længde, og sæt knappenåle i jævnt fordelt rundt om. Se dig i spejlet og ret til om nødvendigt.
 2. Vend vrangen ud af kjolen og mål det oplagte stykke ca. 4 steder rundt om. Hvis der er forskel, så tag et gennemsnit. Jeg skal klippe 10 cm af min kjole.
 3. Her skal trækkes 2 x kantens bredde fra. Det vil sige, at når jeg ønsker, at min kant skal være 1 cm bred, så skal jeg trække 2 cm fra de 10. Således skal 8 cm klippes af min kjole.
 4. Mål efter og tegn en streg med kridt eller blyant, hvor kjolen skal klippes, og klip derefter stykket af.
 5. Fold kanten op på bagsiden (her bruger jeg mine mål – husk at bruge dine egne) først 1 cm, og styg om nødvendigt. Fold den derefter 1 cm igen, og sæt knappenåle i. Stryg grundigt.
 6. Sy kjolen rundt i kanten langs den øverste oplægningskant. Vær opmærksom på, at mange symaskiner syr flottest for “forsiden”, altså den side, der vender opefter.
IMG_0898
IMG_0905
IMG_0909
IMG_0900
IMG_0901
IMG_0912

Mod på flere projekter med gammelt tøj?

Jeg har gennem tiden opdateret og omsyet en del tøj. Både mit eget, min brors og tøj, jeg har fundet i genbrug. Jeg har dog endnu ikke så mange guides liggende til det selv, men derfor skal du ikke snydes for videre inspiration. Jeg får mange af mine idéer fra Pinterest, hvor jeg blandt andet har en tavle på det her.

Et andet sted, jeg bare elsker at gå på opdagelse, er Geneva Vanderzeil’s hjemmeside, Collective Gen. Den er fuld af kreativitet, og her kan du finde masser af før og efter billeder af opdateret tøj.

Har du nogle spørgsmål til guiden herover? Så stil dem gerne i kommentarfeltet herunder – glæder mig til at høre fra dig:)

Find mere inspiration på min Instagram eller Facebook profil, hvor jeg løbende lægger hyggelige idéer og projekter ind 

Sådan lægger du en kjole op - fra aftenkjole til sommerkjole

Skriv en kommentar