Vejsideblomster – pluk din egen vilde buket, gode råd og regler

af Marieduhn

Vejsideblomster - pluk din egen vilde buket, gode råd og regler

Vejsideblomster eller vilde blomster står i fuld flor for tiden, og med dem kan vi lave os de skønneste buketter. Det er helt lovligt at plukke til husbehov ved grøfter, stier, moser, heder, enge og lignende, og som bonus for vi det hele gratis. Så snup en pose, en saks og et par handsker og spring med på cyklen. Her finder du gode råd og regler til din egen vilde buket.

Kornblå, dyb orange, neonfarvet lilla og skinnende gule! De står der så uendelig smukt for tiden – de vilde blomster – lige til at plukke. Der er noget autentisk eller nærmest nostalgisk over vejsideblomster efter min mening, som at gå en tur ind i et af Anna Ancher’s fiskerhuse og se sig omkring. Folkeligt! må være ordet, og jeg elsker den stemning.

Som barn i Skagen husker jeg, hvordan vi løb omkring på heden og plukkede engelsk græs. Vi lavede små lilla buketter eller flettede det til flotte kranse og satte i håret. Lyng plukkede vi også senere på sæsonen, og min farmor elskede, når vi plukkede en buket lyng med til hende.

Det er dog ikke kun ude i landet, det er mulig at plukke. Selv i København finder jeg ofte en flot vejside, eller en vildtvoksende sti, hvor der står mange vilde og varierende blomster.

Prøv også: 3 gode opskrifter på hjemmelavet snaps til sommerens lyse lune aftener

Vejsideblomster - pluk din egen vilde buket, gode råd og regler

Regler om vejsideblomster / vilde blomster

Det er fuld lovligt at plukke i den danske natur – så længe vi sørger for at holde os på de offentlige områder som skove, veje, stier, grøfter, moser, enge, heder og strande. Det vil altså sige, at vi lader bondemandens mark stå, eller spørger ham pænt, hvis han har den flotteste grøftekant.

Man skal altid lade roden tilbage, så man ikke beskadiger naturen, og i områder med skiltning som fx parker lader vi dem også pænt stå. Man må aldrig videresælge vilde blomster eller grene.

Man plukker til husbehov, altså kun det man selv har brug for, og på den måde tager hensyn til, at andre også gerne vil have noget smukt at se på. Mængdemæssigt lyder det, at du må plukke “i en hatfuld”. Dette tolker jeg som en lille pose eller en god håndfuld.

Ifølge Hegnsloven er det fuld lovligt at plukke det, der hænger ud over offentlige stier. Det vil altså sige, at blomster, bærbuske og frugttræer gerne må plukkes af, så længe man ikke rækker ind over hegnet til den pågældende have.

Læs også Naturstyrelsens regler om indsamling i vores skove.

Græsser, korn og ukrudt

I grøftekanten eller vejsiden er der masser af korn og græsser, der er enormt dekorative og mange af typerne holder længe i dine buketter. Jeg selv plukkede en flot buket til Sankt Hans, som indeholdt korn, der voksede vildt. Hold også godt øje med “ukrudt”, eller det vi normalt anser som ukrudt. Det kan være enormt dekorativt og passe godt ind som fuld mellem dine blomster.

I foråret er der også et væld af smukke grene at samle som fx pil eller æble. Mange steder tynder kommunen ud i områder omkring stierne, så grene ligger lige til at samle fra jorden. Jeg fandt de fineste pilegrene sådan et sted i foråret.

Gode råd, når du plukker selv

Der skal altid være plads til, at man spontant får idéen at plukke en buket, og det kan være superhyggeligt på en gåtur at gå og samle mere og mere til den. Hvis du forbereder dig til en tur ud med det formål at plukke en buket, har jeg nogle gode huskeråd:

  • Medbring altid en god saks, gerne en grensak fra haven.
  • Dertil er handsker en god idé, da mange smukke blomster kan have fæle torne på siderne.
  • En pose eller en kurv er god til at transportere dem i.

Du er altid velkommen til at sende mig en besked, hvis du har gode input til vejsideblomster (jeg hører meget gerne om nye spændende steder eller idéer) eller for tips til, hvor jeg plukker i områderne omkring København og Amager.

Find mere inspiration på min Instagram eller Facebook profil, hvor jeg løbende lægger hyggelige idéer og projekter ind 

Vejsideblomster - pluk din egen vilde buket, gode råd og regler Vejsideblomster - pluk din egen vilde buket, gode råd og reglerVejsideblomster - pluk din egen vilde buket, gode råd og regler

Skriv en kommentar