DIY myggespray – opskrift på hjemmelavet insektspray med naturlige olier

af Marieduhn

DIY myggespray - opskrift på hjemmelavet insektspray med naturlige olier

 

DIY myggespray er pakket godt ned i vores tasker, når vi rejser på sommerferie. For er myg og andre små flyvende insekter ikke noget af det mest irriterende i de ellers fantastiske sommeraftener? Med få ingredienser kan du nemt lave din egen insektspray, som er både effektiv og 100% naturlig. Her får du min opskrift på en god hjemmelavet myggespray med naturlige olier.

I år er vi kørt op i vores hytte i Norge for at nyde sommeren her. Der er så skønt i familiens hytte, der ligger lige i skovbrynet på en fjeldside i Vrådal. Med en lille bæk, der risler igennem landskabet til den ene side og en naturgrund fyldt med vilde hindbær, enebær og lyng og udsigt ned over dalen til den anden. Men lige så dejligt, her end er, lige så irriterende er det med den der summende lyd – jeg tror vi alle kender? – der varsler om, at et stort kløende myggestik er på vej.

Hvorfor vælge naturlige olier, og hvilke kan anvendes?

Når vi sprayer os med myggespray, er det let at få det på huden – måske på hænderne og derefter kanaliseret ind i vores systemer. Derfor er der god grund til at vælge et naturligt alternativ til de mange kemiske udgaver, der er at finde i butikkerne. Desuden har man i århundreder brugt æteriske olier mod utøj, som blandt andet også lus, så det er ældgammel viden – og det virker.

Der er en lang række af forskellige æteriske olier, der hver især er kendt for at have en frastødende effekt på insekter, og det er helt op til dig, hvilke du synes bedst om. Brug gerne, hvad du allerede har på lager i det angivne måleforhold, og prøv dig frem til, hvad du synes fungerer bedst. Nedenstående er en opskrift, der virker godt for mig.

Her er en liste over gode olier mod insekter: katteurt, lavendel, tea tree, eucalyptus, cedertræ, citronelle, geranium, patchouli, vetiver. Vil du læse mere om, hvilke studier der fastslår effekten af disse olier, kan du finde info herom på denne side.

Holdbarhed og portionsstørrelse

Da denne spray er lavet på vand, er holdbarheden nogle uger. Den kan også laves på fraktioneret kokosolie for øget holdbarhed – vær dog opmærksom på, at den udgave godt kan efterlade et mærke på tøjet. For mig passer det fint at lave en portion som den, jeg angiver her, som vi så bruger på vores ferie eller sommeren over.

Portionen passer til en sprayflaske på 100 ml. Sprit kan du købe i velassorterede supermarkeder.

Prøv også: Velduftende vasketøj med æteriske olier – simpel guide

DIY myggespray - opskrift på hjemmelavet insektspray med naturlige olier

 

Sådan bruger du din hjemmelavede diy myggespray

Ryst sprayen grundigt inden brug. Test på et lille område af din hud, inden du sprayer det på hele kroppen. Nogle æteriske olier kan fremkalde allergiske raktioner. Jeg tager gerne noget på håndladet, bag ørerne og i håret. Brug det med jævne mellemrum, gerne en gang i timen, da effekten fortager sig med tiden.

Har du prøvet opskriften?

Jeg vil elske at høre, hvordan det gik! Kommenter herunder eller del et billede på Instagram med hashtagget #byduhn – så tales vi ved.

Find mere inspiration på min Instagram eller Facebook profil, hvor jeg løbende lægger hyggelige idéer og projekter ind 

DIY myggespray - opskrift på hjemmelavet insektspray med naturlige olier

2 kommentarer

Botzy 13/07/2023 - 17:06

Hej, jeg vil prøve at lave denne spray. Men vil sprit med glycerol i ikke fedte i tøjet?

Svar
Marieduhn 13/07/2023 - 21:10

Hej 🙂

Jeg har ikke selv oplevet, at den har fedtet eller lavet mærker i mit tøj. Jeg sprayer den normalt ikke helt tæt på, men med lidt afstand, så den fordeles ud over tøjet. Sprayer også altid i håret og på håndleddene.

God fornøjelse med det 🙂
Knus Marie

Svar

Skriv en kommentar