Skiferie i Norge – en fantastisk oplevelse for hele familien

af Marieduhn

Skiferie i Norge

I samarbejde med Stena Line.

Skiferie i Norge er fantastisk! Der er noget helt særligt over vores nordiske fjelde, som jeg altid har elsket og været draget imod. De uendelige vidder, fjorde og ødemarker, de dybe skove og i særdeleshed de gamle smukke bløde bjergtoppe. Igennem de sidste år, er jeg virkelig faldet for Norge i vintertid, og jeg besøger det adskillige gange i løbet af sæsonen – og når sneen bliver for dyb, så må selv den mest pyldrede snehare (som mig!) jo lære sig at stå på ski 😉

Jeg har altid rejst meget i både Norge og Sverige. Det var vigtigt for mine forældre, at vi først som børn oplevede Norden, før vi begyndte at udforske resten af Europa. Vores første rejse gik til Sälen med Roxette spillende for fylde drøn i bilhøjtalerne. Det var her, jeg så sne for første gang, så jeg fyldte mine lommer med det, fordi det var sjovt, og fordi jeg naturligvis ville have det med mig hjem til Danmark, så vi kunne lege med det der. Selvom idéen var god, så hittede den ikke så meget hos mine forældre!

Siden dengang har jeg rejst rundt og oplevet mange smukke steder i verden – og jeg er for længst holdt op med at ville importere sne til Danmark! Men jeg vender altid tilbage til Norden, som har så uendeligt meget at byde på. Måske fordi jeg har så mange gode minder herfra, eller fordi der er så mange muligheder for aktiviteter, eller måske bare fordi her er så uendeligt smukt.

Se også: Miniskiferie – kort men godt! med Stena Line

   Skiferie i Norge

Fra vandring til langrend

Jeg har ikke altid været lige vild med at stå på ski. Jeg har prøvet slalom flere gange, men farten og min egen nervøsitet for at falde, skræmmer mig stadig en del. Til gengæld er jeg blivet bidt af langrend, fordi det minder så meget om at vandre.

Som jeg tidligere har skrevet om, er jeg meget glad for vandring – især i bjergeegne, og jeg gør det på alle tidspunkter af året, hvis jeg kan slippe afsted med det. Når vi tager på ferie, er der altid indlagt vandredage, for det er meget vigtigt for mig. Der er noget fantastisk over de muligheder, det giver, bare at spænde vandreskoene på og se, hvor ens fødder kan tage en hen den dag. At stå på toppen af et bjerg, man har kæmpet sig op på måske igennem flere dages vandring, og kigge ned over verden, der ligger for fødderne – det er en følelse af uendelig frihed og muligheder, og jeg føler mig som det rigeste menneske i verden. Den samme følelse får jeg, når jeg står på langrend, og da jeg opdagede det, åbnede der sig en helt ny vinterverden for mig.

I vinteren sidste år boede jeg januar igennem alene i vores hytte i Norge, og sneen udenfor blev dybere og dybere, så jeg til sidst ikke havde mulighed for at komme omkring på gåben. Og vups, nød lærer! Jeg spændte langrendsskiene på, og det er siden blevet til mange gode og spændende naturoplevelser.

På de forskellige skidestinationer, er der masser af muligheder for spændende og smukke langrendsruter, der oftest er meget velpræpareret. Her kan man virkelig komme omkring i naturen: en runde omkring en frossen sø, igennem bjergekamme, hvor man ikke kan køre i bil, eller over marker, som landmændene lader skifolket bruge i vinterhalvåret. Det er en unik måde at bevæge sig igennem et ellers ufremkommeligt landskab, og roen i naturen i vinteren er altid helt enstående. Og hvis man som mig er lidt nervøs i begyndelsen, er der heldigvis masser af gode skiskoler, hvor dygtige guider hjælper én godt igang, som fx skiskolen i Hafjell (læs mere her).

Se også: Alene i Telemarken – hvad man gør, når sneen bliver for dyb

Noget for hele familien

Vi rejser stadig ofte hele familien sammen (som nu er udvidet med kærester/ægtefæller), og vi tog allerede hul på skisæsonen med årets juleferie. I min familie har vi meget forskellige ønsker til en vinterferie. Fx er min bror mest til farten og suget i maven, som de mange slalompister byder på. Det adrenalinsus, de vildere pister kan byde på og tilfredsheden over at have udfordret sig selv på denne måde, er lige noget for ham. Det er altid spændende at høre om, når vi samles ved aftenbordet, selv om der stadig ofte er en del styrt involveret – det tager han helt med ro.

Mine forældre kan på trods af, at de begge er i 60’erne, sagtens være med på en tur på langrend, hvilket efter min mening, er ret imponerende, da det faktisk først har lært sig det indenfor de sidste par år – det er aldrig for sent 😉 Men nogle gange er det også bare fantastisk at tage liften op på toppen af fjeldet og nyde udsigten herfra med en varm kop kakao eller kaffe. At nyde tinderne oppefra og få lidt af den højfjeldssol, som vi alle vist trænger til på denne årstid. Det er også det dejlige ved skiferie, at man ikke altid behøver lave det samme allesammen.

Desuden tilbyder de fleste skidestinationer mange forskellige muligheder, der ikke nødvendigvis kræver ski under fødderne. Bl.a. snescootersafari, kørsel med hundeslæde, den olympiske bobslædebane eller badeland. Jeg er selv meget opsat på at skulle besøge Langedrag Naturpark ved Uvdal, hvor man kan komme helt tæt på bl.a. ulve, rener og elge.

Læs mere om Uvdal naturpark og skiområde her.

Skiferie i Norge   

Færgetid og hytteliv – nærvær, ro og afkobling

For mig begynder ferien i det sekund, vi kører ombord på færgen. Jeg slukker mobilen, kobler mentalt fra hverdagen hjemme og pakker mig selv ind i den bobbel, der bare hedder oplevelser, ro og nærvær.

Der er altid en speciel stemning ombord på en færge – et minisamfund, hvor alle er bestemt til at være sammen et vist antal timer. Med restauranter, ølbarer, livemusik, shopping, spa og den bedste havudsigt overhovedet. Ofte køber vi en god øl og sætter os og lytter til underholdningen, og mindes dengang vi var børn, hvor vi løb rundt og legede pirater og fandt skattekister. Læs mere om færgelivet ombord på Stena her.

Når vi når frem til hytten, fortsætter vi vores lille bobleliv, og vi tænder generelt sjældent for tv’et, men finder i stedet hyggelige spil frem. Den plejer at stå på Bezzerwizzer, men i år kastede vi os over et (for os) nyt spil, nemlig Sequence, som kan spilles i større hold, og er perfekt for et større selskab. Puslespil er også en klassiker, og det er sjov at se, hvordan voksne mennesker kan blive helt væk fordybet i “hvad passer hvor”, og hvordan ens hjerne helt kan tømmes for alle bekymringer i verden, når man er optaget af dette. Jeg forærede hver af mine forældre et puslespil med 1000 brikker til jul, hvoraf det ene allerede blev samlet i juleferien.

Det er en vigtig del af det hele, at afkoble fra hverdagen, og i stedet fordybe sig i de samtaler, der foregår over spisebordet, at være tættere på naturen og at fokusere på den fysiske udfoldelse, man er igang med. Det gør, at jeg kan komme hjem opladet, og tage fat med ny energi på de opgiver, der venter hjemme.

De smukkeste solop- og nedgange

Der er en ting, der slår mig hver gang, jeg er i Norge i vinteren, nemlig hvor mange enormt smukke solop- og nedgange, man oplever. Jeg står tit op om morgenen, laver mig en kop kaffe og sætter mig i en stol og kigger ud på landskabet. Jeg kan sidde her i halve og hele timer, mens solen står op og landskabet forandres. Heldigvis står solen ikke op ret tidligt på denne årstid, så selv hvis man er den lidt magelig type (som mig!) og først står lidt sent op, skulle man nok kunne nå den 😉

Disen, der stiger op fra søerne og skyerne, der langsomt bevæger sig om bjergtinderne, gør at landskabet forandrer sig konstant. Mmm, langsomme morgener er noget af det bedste!

Der er aldrig en solopgang eller -nedgang, der er ens. Farver og kraftigheden varierer så utroligt meget. Den vildeste solnedgang, jeg nogensinde har oplevet, var en af dagene imellem jul og nytår, hvor jeg gik tur ved en sø, og himlen over mig eksploderede i kraftige pinke farver (første billede herover). Himlen spejlede sig i isen, hvilket gav landskabet en endu mere syret farve, og pludselig begyndte isen at sprække i store brag. Det var en ret vild oplevelse, der bare kom ud af det blå.

Læs også: Alene i Telemarken – den der magiske natur

 

Mine tips til en god dag på langrendsski:

Jeg har samlet en række tips, som jeg holder af, når jeg selv er på ski. Smid gerne en kommentar, hvis du har andre gode råd 🙂

  • Hav de rigtige lag tøj på dig. Ingen oplevelse er skøn, hvis man hundefryser, og jeg har efterhånden lært vigtigheden af, at have de rette lag – ikke bare mange – på. Inderst har jeg et lag af rent merino uld på fra Kari Traa, og yderst mit skisæt fra Peak Performance. Som regel tager jeg en fleecetrøje på over mit inderste lag, hvis temperatuen er under -10 grader.
  • Hold fødderne varme: To par strømper af uld – fødderne skal kunne ånde.
  • Husk siddeunderlag! Det bliver hurtigt koldt, når man tager sig et hvil, om man så sidder på en bænk eller i sneen. Det kan også blive pænt vådt, hvis man ikke har skibukser på. Undgå derfor kold/våd bagdel med et godt siddeunderlag.
  • Varme drikke og en pakke chokolade. Man skal aldrig gå ned på hyggen, og det er min erfaring, at nordmændene er rigtig gode til at huske det, mens vi danskere let kommer til at tosse rundt uden hverken vådt eller tørt. Så husk de varme drikke og lidt chokolade – også for energiens skyld. Ps. en liiiile smule sprut i drikken, hjælper godt på varmen 😉
  • Undersøg forholdene på forhånd. Vejret kan skifte lynhurtigt i bjergene, også fra den ene dal til den anden, hvis man bevæger sig mellem disse. Brug gerne de norske vejrkanaler – de er ofte ret gode. Vi bruger gerne yr.no.
  • Gå først og fremmest efter de nypræparerede løjper. Det kan være noget af en udfordring at stå på ski, hvis løjperne ikke er præpareret. Skisporet.no er supergodt til at finde langrendsløjper.

Og endelig: Husk Fjeldreglerne!

Vi har fjeldreglerne hængende lige indenfor døren i vores hytte, så det altid er det første og det sidste, man ser, når man kommer og går. Det er vigtigt ikke at tro, at forholdene er de samme i Norge som i Danmark. Lige så smukke, som bjergene er, lige så lunefuldt kan vejret være. En storm kan komme rullende ind over den nærmeste bjergkam, uden at man på nogen måde har kunne se tegnene på forhånd – derfor: husk Fjeldreglerne og følg dem – så er du good to go 😀 – Se dem nederst.

Har du fået lyst til selv at opleve Norge i vinteren, så tjek de mange spændende muligheder for skiferie med Stena Line ud her.

Se også

Skriv en kommentar