Min guide til Sloveniens charmerende hovedstad Ljubliana

af Marieduhn

For et år siden, besøgte min kæreste og jeg Sloveniens hovedstad Ljubljana. Vi kendte ikke ret meget til den (havde faktisk aldrig hørt om den før), men vi kørte alligevel omkring i området og besluttede os for at se nærmere på denne lille, men meget smukke og specielle hovedstad.

Det viste sig at være en rigtig god beslutning, for byen var charmerende, afslappende og havde virkelig atmosfære. Det perfekte stop på vejen fra syd. Vi brugte tre dage i byen, og det var meget passende.

Jeg har her lavet min guide til, hvad jeg synes, man skal se, hvis man er så heldig at komme til Sloveniens hovedstad Ljubljana 🙂

Fransiskanerkirken

Centralt i byen i forlængelse af shoppegaden ligger den markante fransiskanerkirke. Den er karakteristisk og smuk med sine lyserøde nuancer og fine udskæringer. Foran kirken ligger Presernovtorvet, hvor der foregår gøjl, er forskellige udstillinger og ballonsælgerne går rundt med de sjove og farvestrålende balloner, som børn (og visse voksne) er vilde med.

Trippelbroen

Igennem centrum af Ljubljana løber floden Ljubljanica. Det giver byen charme, og et væld af broer krydser floden. I forlængelse af Presernovtorvet ligger Trippelbroen. Den forbinder den gamle middelalderbydel med den nye og moderne. Gå en tur herover og indsnus stemningen og livet midt i byens hjerte. Det er denne flod og broerne, der gør byen helt speciel, og hyggen her omkring er ikke til at tage fejl af.

Promenere langs floden

På begge sider af floden kan man promenere imellem broerne. Her er der fyldt med hyggelige restauranter, caféer og barer, og det er perfekt at nyde sin kaffe, is eller få sig en bid mad her. Nogle steder kan man sidde helt ud til vandet, og blive blæst lidt svalende igennem. Et godt råd er at bestille bord til aftensmaden, da de gode steder er ret populære.

Flodtur

Der sejler små pramme rundt på floden, og det er virkelig tiden værd at hoppe på en af disse. De sejler igennem byen og op ad floden, hvor vi så den hyggelige promede fra søsiden og fik en fornemmelse for, hvordan byen er bygget op omkring floden. Der svømmede sumpbævere omkring os, og vi fik mulighed for lige at hvile benene lidt fra vores sightseeing.

Dragebroen

Broen er et af byen kendetegn og udsmykket med 4 dragestatuer. Den er bygget mellem 1900-1901 i stilarten art niveau. Den er speciel, fordi den var en af de største broer af sin art i Europa – også på grund af den tekniske dygtighed, som ligger bag.

Borgen i Ljubljana

Middelalderborgen er bygget på et højdedrag med udsigt over floden. Den er byens hovedattraktion, og man får herfra et fantastisk vu over byen og videre mod udløberne af Alperne. Borgen bliver stadig brugt til middelalderspil og –teater, og i sommeren er der også open air filmvisninger. En bjergbane kører derop, men vi valgte nu at gå – og det er ikke for langt. Inde i borgen er der forskellige museer og historiske rum.

Den levende væg

På et torv i den gamle bydel er der opført en meget speciel væg, en levende væg. Den vidner om, at Ljubljana er en by, der er bannerfører, når det kommer til grønne urbane tiltag, og i 2016 blev byen udvalgt som årets europæisk grønne hovedsted. Jeg har før skrevet om den, for var ret vild med den. Se mere her.

Se på gadekunst

Det er en ting, jeg virkelig elsker ved Ljubliana, at kreativitet og kunst er så meget i højsæde, og på stort set hvert gadehjørne var der kunst at finde. Der var bronzeskulpturer på brosiderne, bygningerne struttede af det og halve veje var belagt med kunst. Som den jeg har taget et billede af her. Al kunsten er opført efter selvstændigheden ved borgerkrigen i Jugoslavien, og fortæller folkets historie og om pinslerne under krigen. Det er værd at gå på opdagelse i de små stræder rundt om, for at finde de skjulte skatte.

Metelkova

…eller lille Christiania. Det er byens skæve og finurlige kvarter. En flok besættere, der med inspiration fra Danmark har skabt et alternativt kreativt miljø midt i byen. Det kan være svært at finde dertil, da ingen skilte viser vej, men følg grafitten og de alternativt klædte, og du vil snart finde den lille oase. Her arrangeres koncerter, og alle former for kunst udsmykker vægge, gulve, skilte, ja alt i dette lille samfund i samfundet.

På vej dertil gik vi igennem et kvarter, der mindede os om, at Østeuropa stadig er præget af fortiden, hvor store tidligere prominente bygninger ligger hen som øde ruiner selv i byens indre.

Tivoliparken

Tivoliparken er byens største park og strækker sig helt ind i centrum. Den er designet i 1800-tallet, med bl.a. tre store kastanjealleer, hvor egern løber rundt mellem stammerne. På vores sidste dag i byen besøgte vi parken, som var et skønt afbræk fra byens liv. Vi gik mellem rækker af smukke blomsterbede og søer med springvang. Det var en skøn afslutning på et ligeså skønt besøg i den lille hovedstad mod øst.

Se også

Skriv en kommentar